ЦВК могло не реєструвати Шарія і Клюєва на виборах до Верховної Ради / фото УНІАН

У Центральній виборчій комісії підтвердили непроживання відеоблогера Анатолія Шарія в Україні протягом останніх п’яти років лише інформацією з Інтернету.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу заявив голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду Михайло Смокович, коментуючи рішення суду, яким ЦВК зобов’язали повторно розглянути документи стосовно реєстрації Шарія кандидатом у народні депутати.

Смокович зазначив, що на доказ того, що Шарій не проживав протягом останніх п’ять років в Україні, ЦВК надала суду лише відомості із мережі Інтернет, чого не достатньо для того, щоб довести його непроживання на території Української держави впродовж зазначеного періоду.

Відео дня

"Щодо Шарія, то дійсно був наданий витяг з Інтернету про те, що, за словами його дружини, він проживає за кордоном понад 7 років. І суд сказав, що це неналежний доказ", - сказав Смокович.

Він також повідомив, що стосовно екс-депутата від Партії регіонів, глави адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Клюєва ЦВК надала суду лише довідку з Генеральної прокуратури, згідно з якою він лише десять днів впродовж 2014-2019 років перебував за кордоном - з 1 по 11 січня 2015 року.

Також Смокович додав, що інформація ГПУ про те, що проти Клюєва порушені кримінальні провадження і що він перебуває у розшуку, є недостатньою для того, щоб визнати її доказом непроживання його в Україні впродовж п’яти останніх років.

Читайте також"Реваншуйте нах**": у центрі Києва влаштували протест проти реєстрації кандидатами в депутати Клюєва та Шарія

"Що стосується довідки ГПУ, то в ній йшлося, що, за певними даними, Клюєв вибув з Україні 1 січня 2015 року і через десять днів повернувся. Оголошення в розшук не є доказом, оскільки є багато випадків, коли люди були оголошені в розшук в Україні, за її межами, а виявилися, що люди живуть в Україні, вільно у селі працюють. Тому суд порахував, що довідки з ГПУ не достатньо", - пояснив Смокович.

Смокович додав, що суд попросив ЦВК звернутися до Державної прикордонної служби, Міністерства внутрішніх справ та інших служб, щоб вони надали докази проживання Клюєва в Україні.

За словами Смоковича, з довідки по Клюєву слідує, що у кримінальних справах щодо нього є обґрунтована інформація, але доказів обґрунтованості немає.

Смокович пояснив, що головним доказом проживання особи в Україні певний час є інформація Держприкордонслужби про перетин кордону. Однак у ЦВК не було довідок з Держприкордонслужби по Шарію і Клюєву.

Водночас він не відповів на питання, як бути у випадку, коли особа нелегально покинула територію України, як свого часу це зробили екс-президент Віктор Янукович, екс-прем’єр-міністр Микола Азаров та інші високопосадовці. Адже у таких випадках інформації щодо перетину кордону немає.

Смокович лише зазначив, що відсутність Януковича в Україні є загальновідомий факт. Проте він не пояснив, чому відсутність Януковича в Україні факт загальновідомий, на його думку, а Шарія або Клюєва - ні.

За його словами, суд зобов'язав ЦВК продовжити розгляд заяв про реєстрацію з урахуванням висновків суду, а не ухвалювати конкретне рішення.

Крім того, Смокович додав, що ЦВК може скасувати реєстрацію Клюєва та Шарія, згідно зі статтею 61 закону про вибори народних депутатів.

"Пункт 8 цієї статті говорить: "у разі виявлення виборчою комісією обставин, які позбавляють особу права бути обраним», тобто якщо вони виявлять, що це не громадянин України, що особа не досягла 21 рік, що вона не проживала протягом п’яти років в Україні, то вони скасують реєстрацію", - додав він.

Читайте також«Зрада»: в ЦВК обурились судовими рішеннями щодо реєстрації Шарія та Клюєва кандидатами в депутати

Як повідомляв УНІАН, 2 липня ЦВК на виконання постанов Верховного суду ухвалила рішення про реєстрацію кандидатами у народні депутати Андрія Клюєва та Анатолія Шарія.

Сьогодні, 3 липня, голова Верховної Ради Андрій Парубій звернувся до Генеральної прокуратури, Служби безпеки України та Державної прикордонної служби надати відомості щодо проживання Шарія і Клюєва протягом останніх п’яти років на території України.

У Генпрокуратурі заявили, що з моменту початку виборчої кампанії до Верховної Ради надали вичерпну інформацію ЦВК про Клюєва.

Щодо Шарія то, за словами прес-секретаря генпрокурора Лариси Сарган, судом було встановлено, що він «отримав у Республіці Литва статус політичного біженця». «З 27 лютого 2014 року, за повідомленням Робочого апарату Укрбюро Інтерполу, міжнародний розшук Шарія було припинено у зв'язку зі встановленням місця перебування розшукуваного на території Королівства Нідерланди», - зазначила Сарган.