REUTERS

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій звернувся до Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби з приводу надання інформації про перебування екс-секретаря РНБО, колишнього першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна протягом останніх п’яти років на території України.

Читайте такожАваков направив голові ЦВК листа щодо зняття Клюєва з виборів (фото)

Як передає кореспондент УНІАН, відповідні депутатські запити Парубій оголосив в парламенті.

Відео дня

Так, він звернувся до Держприкордонслужби з проханням надати відомості, чи перебував на території України Кузьмін протягом останніх п’яти років.

Також спікер просить ГПУ і СБУ надати дані, чи повертався Кузьмін після виїзду з України на її територію протягом останніх п’яти років.

Аналогічні звернення на засіданні парламенту Парубій оголосив щодо відеоблогера Анатолія Шарія та екс-депутата від Партії регіонів, колишнього глави адміністрації екс-президента Віктора Януковича Андрія Клюєва.

Парубій наголосив, що він чітко сформулював свої питання до цих силових органів, оскільки раніше надані ними відписки «призвели і до рішення суду, і до рішення Центральної виборчої комісії» про реєстрацію вказаних осіб кандидатами в народні депутати України.

Він вважає, що після отримання необхідних відповідей ЦВК має скасувати своє рішення про реєстрацію цих осіб кандидатами у народні депутати.

Парубій заявив: «Реванш не пройде!».

За його словами, не можна допустити, щоб «проросійські маріонетки і люди, які працювали проти України ці п’ять років, мало право балотуватися в український парламент».

Як повідомляв УНІАН, 2 липня Центрвиборчком на виконання постанов Верховного суду ухвалила рішення про реєстрацію кандидатами у народні депутати відеоблогера Анатолія Шарія та екс-депутата від Партії регіонів, колишнього глави адміністрації екс-президента Віктора Януковича Андрія Клюєва.

3 липня Парубій написав у Facebook, що вимагає від Генпрокуратури, СБУ та Держприкордонслужби надати відомості про перебування на території України Шарія і Клюєва. За словами Парубія, «є очевидним той факт, що вони останні п’ять років не перебували в Україні». «Вважаю реєстрацію Анатолія Шарія та Андрія Клюєва кандидатами в депутати неприйнятною. Це і є реванш! Це - грубе порушення закону справедливості», - наголосив спікер.

Кузьмін перебував у розшуку. У червні 2016 року тодішній заступник генпрокурора Євген Єнін заявляв, що Кузьмін перебуває за кордоном. У Генпрокуратурі підозрювали Кузьміна у вчиненні ряду кримінальних правопорушень, зокрема, за статтями щодо зловживання владою або службовим становищем; службового підроблення; легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. У травні 2019 року його двічі викликали на допит до ГПУ.