20 і 21 липня паспортні столи будуть видавати ID-картки / фото УНІАН

У переддень та день позачергових парламентських виборів, 20 та 21 липня, працюватимуть центри з видачі ID-паспортів.

Про це йдеться в повідомленні Державної міграційної служби.

"Адже саме ID-картка або паспорт-книжечка є підставою для отримання виборчого бюлетеня особами, яким на день виборів виповнилося 18 років та яких включено до списків виборців", - зазначили у ДМС.

Відео дня

Читайте такожПрикордонники теж готуються до виборів: посилили наряди і залучили собак

Для забезпечення видачі персоналізованих ID-карток, які доставлені до територіальних підрозділів міграційної служби на території усієї України, у переддень та день парламентських виборів буде організовано чергування працівників територіальних органів та підрозділів ДМС. Також працюватимуть центри обслуговування громадян "Паспортний сервіс".

Крім того, міграційна служба звернулася до Центрів надання адміністративних послуг з пропозицією розглянути можливість організації роботи з видачі паспортів напередодні та у день проведення позачергових виборів. За наявною у міграційної служби інформацією, більшість ЦНАП підтвердили наміри щодо роботи з видачі документів у день голосування.

У ДМС нагадали, що для отримання виборчого бюлетеня на виборчих дільницях громадянам України не потрібно подавати ніяких додаткових документів (постанова ЦВК № 1008 від 14 червня 2019 року), окрім ID-картки або паспорта-книжечки, адже обидві форми паспорта є рівнозначними та самодостатніми.

Зокрема, громадянам, включеним до списку виборців, на виборчій дільниці не мають права відмовити у реалізації права голосу через відсутність у паспорті громадянина України у вигляді книжечки фотокартки, яка вклеюється при досягненні 25-ти або 45-річного віку, а також через розбіжності у виборчій адресі виборця або відсутність відомостей щодо реєстрації місця проживання у ID-картці.

Перевірити стан оформлення ID-картки можна на сайті ДМС за посиланням https://dmsu.gov.ua/services/docstate.html, з допомогою чат-боту ДМС у месенджерах Viber та Telegram, який надсилає повідомлення про кожен новий етап оформлення документа аж до моменту, коли він прибуде до підрозділу для видачі.

У випадку голосування на закордонних виборчих дільницях, за роз’ясненням Міністерства закордонних справ, документом, що посвідчує особу, є паспорт громадянина України для виїзду за кордон.