REUTERS

Усвідомивши, що ставка на проросійські сили на парламентських виборах в Україні знову не зіграла, Москва спробує розколоти пропрезидентську партію Слуга народу, а також активно використовувати в своїх цілях Опозиційну платформу – За життя, підкреслив дипломат, керівник Фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.

"Таким чином, гра Росії в Україні буде продовжуватися, хоч і згасає. Адже хоча кількість симпатиків Москви серед українців стає все менше і менше, у Кремля залишаються також серйозні економічні важелі тиску і медійні ресурси, з допомогою яких він може впливати на Україну. І поки що українська влада нічого з цим не зробила", - пише він у колонці на Главреді.

Читайте такожЦВК опрацювала понад 60% протоколів: які партії проходять до Ради

Відео дня

Разом з тим він вважає, що стратегічні можливості РФ будуть тільки погіршуватися – Україна неминуче буде все далі відходити від Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕКак Порошенко і Медведчук будуть "мочити" Зеленського і Ко в новому парламенті"Буде Путін робити ставку на вирішення проблем силою, війною? У Москві вже бачать і безперспективність такого шляху, і цілком усвідомили його високу ціну. А ось політично Москва буде діяти, поза всяким сумнівом, вносячи безлад в українську політику і сіючи розбрат. Але, незважаючи на це, Кремлю вже не вдається досягати тут бажаних для неї результатів. Можна навіть не сумніватися, що Москва буде вести складні дипломатичні та інформаційні гри в Україні. Однак її можливості обмежені", - підкреслив експерт.

Разом з тим дипломат звернув увагу на те, що кількість депутатів ОПЗЖ, які проходять у Верховну Раду, дуже невелика: у порівнянні з парламентськими виборами в Україні 2012 року, воно майже в три рази менше, ніж взяла тоді повністю проросійська Партія регіонів і це свідчить про згасання проросійських настроїв в Україні.

"Однак, на жаль, ОПЗЖ, яка пройде в Раду, користуючись підтримкою Росії, має дуже великий вплив на економіку України та її інформаційну сферу. На мій погляд, завданням української влади буде стежити за тим, щоб цей вплив скорочувалася", - додав Яременко.