Відповідне рішення Чернігівський окружний адміністративний суд ухвалив сьогодні  / фото: УНІАН

На Чернігівщині в окрузі №210, що включає місто Прилуки, Прилуцький, Козелецький і Бобровицький райони, за результатами розгляду справи за позовом кандидата у народні депутати Бориса Приходька відбудеться перерахунок голосів.

Про це помідомляє штаб кандидата Приходька із посиланнім на слова адвоката Миколу Торбєєва.

Як повідомив Торбєєв, відповідне рішення сьогодні ухвалив Чернігівський окружний адміністративний суд.

Відео дня

За його інформацією, під час судового засідання встановлено низку грубих порушень під час проведення підсумкового засідання окружної виборчої комісії. Зокрема, було виявлено 112 невідомих зайвих бюлетенів, що відмічені у підсумковому протоколі ОВК, затвердженому підписами голови, заступника, секретаря та всіх членів комісії.

За його словами, голова ОВК Оксана Соколовська під час засідання не змогла пояснити, де взялися ці бюлетені та де вони обліковуються.

«На частині з 33 дільниць виявлені порушення при транспортуванні та збереженні виборчої документації. По інших дільницях – невідомо, як саме встановлювались результати. Є розбіжності між протоколами ДВК та підсумковим протоколом ОВК. Голова не змогла пояснити, звідки вони взялися. Це породжує сумніви у законному встановлені результатів виборів», - зауважив Торбєєв.

Крім того, було встановлено порушення під час безперервного засідання ОВК: під час нічних перерв, які оголошувала голова ОВК Соколовська, голови ДВК їздили додому, залишаючи документацію в ОВК, що ставить під сумнів її збереженість і відсутність будь-яких сторонніх втручань у документи. Суд зобов’язав ОВК провести повторний підрахунок голосів на 33 дільницях (всього їх налічується понад 200).

Кандидат у народні депутати Сергій Коровченко, якого визнано переможцем виборів в окрузі, з перерахунком голосів не погоджується і розцінює судове рішення як втручання у виборчий процес.

Як повідомлялося, 28 липня 6-й Київський апеляційний суд визнав системні порушення у діяльності ОВК 210. Згідно з рішенням суду, встановлено:

- протиправною бездіяльність ОВК №210 щодо не складання протоколів про повторний перерахунок голосів на окремих дільницях;

- протиправні дії ОВК №210 щодо порушення процедури перерахунку голосів виборців на окремих дільницях;

- визнано протиправним та скасовано рішення ОВК №210 про визнання голосування на окремій дільниці недійсним;

- також встановлено факт систематичних порушень ОВК №210 Конституції та Закону України «Про вибори народних депутатів України».

За даними ЦВК, після обробки 100% протоколів ДВК перемогу в окрузі здобув самовисуванець Сергій Коровченко, за нього проголосували 16 448 виборців (21,28%). Другим став самовисуванець Борис Приходько, якого підтримали 16 295 виборців (21,09%).