На вибори реєструють кандидатів-"двійників" / Фото УНІАН

Поліція відкрила 11 кримінальних справ через реєстрації кандидатів-«двійників».

Як повідомили в Управлінні комунікації Нацполіції, про це заявив заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Руслан Дударець.

За його словами, вже розпочато 219 кримінальних справ, з них 112 - безпосередньо пов’язані з виборчим процесом, 107 – опосередковано.

Відео дня

Читайте такожМісцеві вибори відбудуться по всій Україні, навіть у регіонах з "червоної" зони епіднебезпеки - Степанов

«Ця виборча кампанія не стала винятком щодо перешкоджання виборчому праву громадян – насамперед, це стосується підкупу виборців та перешкоджанню виборчому законодавству. За цими фактами розпочато 47 і 38 кримінальних проваджень відповідно, що становить 80% від загальної реєстрації за порушення виборчих прав громадян», - розповів Дударець.

Він додав, що найбільше кримінальних проваджень зареєстровано у Київській – 7, Одеській – 6, Донецькій та Полтавській областях – по 4.

Найбільш кричущий факт – реєстрація «двійників» мера міста Умані. Наразі за цими фактами відкрито два кримінальні провадження, досудове розслідування триває, - уточнив він.

За словами Дударця, загалом станом на сьогодні поліція притягнула до відповідальності 14 осіб, яким оголошені підозри у 8 кримінальних справах.

«Ми вже повідомили про підозру кандидату мера міста Світловодськ та його поплічнику, які з метою перешкоджання конкурентам підшукали особу – «двійника», який зареєструвався на вибори. Надалі знявся і почав співпрацювати зі слідством», - зазначив правоохоронець.

Також він додав, що поліція отримує заяви кандидатів щодо здійснення на них тиску, залякування, погроз з метою зняття їхньої кандидатури з виборів.

«Мають місце факти з розповсюдженнями недостовірної інформації щодо зняття кандидатури на користь іншого кандидата. На даний момент триває досудове розслідування у 20 кримінальних провадженнях за фактом внесення неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців. Крім того, слідчі Головного слідчого управління проводять слідство щодо внесення неправдивих відомостей у масштабах держави», - сказав Дударець.

Місцеві вибори в Україні: коли і як відбудуться

  • 5 вересня в Україні стартував виборчий процес у рамках підготовки та проведення місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня.
  • Згідно з календарним планом основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів, до 24 вересня було заплановано подання документів у відповідні тервиборчкоми для реєстрації кандидатів у депутати та кандидатів на посади сільського, селищного та міського голови.
  • Починати здійснювати передвиборчу агітацію партія або кандидат повинні наступного дня після реєстрації, а завершити - о 24:00 24 жовтня.
  • Тервиборчкоми мають утворити дільничні виборчі комісії до 9 жовтня.
  • Голосування проходитиме з 8:00 до 20:00 25 жовтня, а встановити його результати виборчкоми повинні по 6 листопада.