Брюссель. 17 вересня. УНІАН. Європарламент закликає Єврокомісію покращити роботу для попередження можливих припинень постачань російського газу через Україну.

Як передає власний кореспондент УНІАН, відповідну резолюцію було схвалено сьогодні на засіданні Європарламенту в Страсбурзі більшістю голосів.

В документі депутати, зокрема, наголошують на важливості подальшого розширення потужності підземних сховищ газу в Європі та покращення трубопровідного зв`язку між країнами-членами ЄС для можливості заміщення російського газу газом з інших джерел.

Відео дня

В цьому контексті депутати висловили переконання в тому, що розвиток мережі Інформаційної мережі з енергетичної безпеки може допомогти в уникненні подальших припинень поставок російського газу.

Депутати також привітали Європейський план стимулювання економіки, який, зокрема, передбачає додаткове фінансування на суму в 250 млн. євро проектів в області енергетики та розвитку широкополосного Інтернету на селі.

Європарламент попросив Єврокомісію вживати заходів проти недружніх поглинань європейських енергетичних компаній іноземними корпораціями, як це, зокрема, за висновками депутатів, відбулося у випадку російської “Сургутнефтегаз”, що придбала акції угорської компанії MOL та 20% акцій компанії CENTREX в австрійських газових сховищах.

Депутати наголосили, що при веденні діалогу з ключовими постачальниками енергоресурсів, Єврокомісія не повинна забувати про одночасне проведення діалогу щодо забезпечення прав людини в цих країнах. При цьому, на переконання депутатів, саме права людини та енергетична безпека маю стати пріоритетними питаннями на наступному самміті ЄС-Росія, який має відбутися до кінця цього року у Швеції.

У документі депутати також підтримали альтернативні проекти, які зараз розвиваються Євросоюзом з доставки енерегоресусрів з країн Центральної Азії до ЄС і, зокрема, газопровід “Набукко”.