Брюссель. 15 жовтня. УНІАН. Президент України Віктор ЮЩЕНКО наголошує, що для реалізації проекту Євроазіатського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК) потрібна не лише європейська політична підтримка, а й консолідована позиція України в цьому питанні.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку Президент України висловив на брифінгу для української преси в Брюсселі.

В.ЮЩЕНКО підтвердив, що на зустрічі з головою Єврокомісії Жозе Мануелем БАРРОЗУ питання презентації в Єврокомісії техніко-економічного обгрунтування ЄАНТК обговорювалось. «З БАРРОЗУ ми домовились, що зараз працюємо над цим питанням і рухаємось по його розвитку», - сказав В.ЮЩЕНКО.

Відео дня

При цьому він підкреслив, що економічна і комерційна частина проекту не має жодних проблем. Він нагадав, що на сьогоднішній день виділені гроші на проект, ухвалено його техніко-економічне обгрунтування тощо. «Тепер мова йде про політичний компонент, адже всі розуміють, що тема підтримки такого проекту не є чисто комерційною», - підкреслив Президент.

При цьому він підкреслив, що жодний панєвропейський проект такого рівня не може відбутись без політичної підтримки. «Треба прикласти зусилля, продемонстрували в Україні єдину політичну волю – що це не інтрига певних партійних кіл: запускати в проектному варіанті Одеса-Броди чи ні», - сказав глава Української держави.

Він висловив переконання, що реалізація проектного напрямку відповідає не лише інтересам України, а й усієї Європи. Він також переконаний, що реалізація цього проекту закріпить провідне геополітичне місце України в питанні транспортування каспійської нафти до Європи та в цілому підвищить політичну вагу держави в європейських процесах.

Довідка УНІАН. Ідея проекту будівництва Євроазіатського нафтотранспортного коридору Одеса – Броди – Плоцьк – Гданськ виникла в середині 90-х років. Вона передбачала будівництво нового транспортного коридору нафти, який дав би можливість поставляти каспійську нафту до країн Західної й Центральної Європи.

23 травня 2003 року в Брюсселі уряди України, Польщі і Єврокомісія підписали спільну декларацію про підтримку проекту ЄАНТК. Єврокомісія також виділила 2 млн. євро на проведення ТЕО будівництва трубопроводу Броди – Плоцьк, який дав би змогу протягнути вже збудовану українську трубу з Одеси на Чорному морі до польського Гданська на узбережжі Балтійського моря.