Брюссель. 14 лютого. УНІАН. Європейська комісія затвердила проект директиви про податок на фінансові трансакції для 11 країн ЄС, які вирішили запровадити такий податок у себе.
Як передає власний кореспондент УНІАН в Брюсселі, відповідне рішення було схвалено Комісією сьогодні.
Проект Директиви зберіг практично всі основні положення, що містилися у запропонованому проекті для всіх країн-членів ЄС у вересні 2011 року. Незначні зміни стосуються лише територіальних обмежень застосування Директиви.
Передбачається, що запровадження податку на фінансові трансакції в 11 країнах-членах  ЄС приведе до отримання прибутків в 30-35 млрд. євро на рік.
Податок стосуватиметься всіх фінансових трансакцій і становитиме 0,1% для трансакцій з акціями та бондами та 0,01% для трансакцій з деривативами.
“Після сьогоднішніх пропозицій ми тепер маємо все для того, щоб зробити можливим, щоб податок на фінансові трансакції став реальністю в ЄС”, - заявив з цього приводу комісар ЄС з питань оподаткування Альгірдас Шемета.
Раніше, у січні цього року, Рада міністрів ЄС дала згоду на посилену співпрацю між 11-ма країнами-членами з метою запровадження спільного податку на фінансові трансакції.
Механізм посиленого співробітництва передбачений в Угоді ЄС, і передбачає, що спільні правила можуть запроваджуватися для частини країн-ЄС, але якщо їх кількість становить не менше 9-ти, і за згоді інших країн-членів. 

Серед країн, що погодилися запровадити податок на фінансові трансакції - Бельгія, Німеччина, Естонія, Греція, Іспанія, Франція, Італія, Австрія, Португалія, Словенія та Словаччина.