Київ. 21 серпня. УНІАН. Україна розраховує у жовтні поточного року підписати угоду про поставки природного газу з території Румунії.
Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький на брифінгу в Кабінеті міністрів.
«На жовтень розраховуємо підписання угоди з Румунією (про поставки природного газу в Україну - УНІАН)», - сказав він.
Також міністр повідомив, що у вересні поточного року очікується підписання угоди про поставки газу в Україну з території Словаччини.
«Упродовж вересня буде підписано угоду з нашими партнерами - Словаччиною», - сказав він.
Окрім цього, за словами Ставицького, вже з 15 серпня цього року збільшено удвічі добові поставки природного газу з території Угорщини - до 10 млн куб. м, і вже у вересні Україна розраховує на збільшення цих поставок до 15 млн куб. м на добу.
Як повідомляв УНІАН, Україна розробляє реверсивні маршрути поставок газу з Угорщини, Польщі, Словаччини і Румунії.
Вперше закупівлі газу в країнах Євросоюзу були здійснені в листопаді 2012 року. 15 травня Україна почала імпорт газу через Словаччину в тестовому режимі.
На даний момент уряд розраховує укласти контракт на поставки природного газу в обсязі 7 млрд куб. м на рік через територію Угорщини і Словаччини і скоротити його закупівлю в Росії до 20 млрд кубометрів.
Згідно з ухваленим Кабінетом міністрів України прогнозним балансом надходження і розподілу природного газу на 2013 рік обсяг імпорту газу становить 27,3 млрд куб. м, зокрема за реверсивною схемою - від німецького газового трейдера RWE Supply & Trading – 1,3 млрд куб. м.
Ціна російського газу, що поставляється в Україну за контрактом з російським газовим монополістом «Газпром» від 2009 року, з урахуванням знижки, зафіксованої в російсько-українських міжурядових угодах, у третьому кварталі 2013 року очікується на рівні 400 дол. за тисячу кубометрів.
Ціна газу, що купується в Європі за реверсивною схемою, коливається в межах 340-370 дол. за тисячу кубометрів.
За словами Ставицького, потенційний обсяг газу, який може бути поставлений в України з Європи за реверсивними маршрутами, становить 30 млрд кубометрів на рік, проте при цьому він не обумовлює можливості повної відмови від імпорту російського газу.