В рамках підготовки до проведення в України фіналу Чемпіонату Європи 2012 року Міністерство внутрішніх справ України планує в цьому році створити інформаційні пункти для обміну інформацією з країнами Євросоюзу щодо футбольних вболівальників.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні під час робочої зустрічі з делегацією експертів країн ЄС з питань діяльності Національних футбольних інформаційних пунктів повідомив начальник Департаменту громадської безпеки МВС України Володимир МАЄВСЬКИЙ.

За його словами, наразі в міністерстві активно триває робота з формування бази даних осіб, схильних до протиправних проявів під час проведення футбольних матчів.

Відео дня

До такого контингенту, пояснив він, належать скинхеди, фанати, футбольні хулігани тощо.

Він зауважив, що зазначену базу планується у першому півріччі 2009 року ввести до складу єдиної інтегрованої інформаційно-пошукової системи органів внутрішніх справ України.

Водночас, В.МАЄВСЬКИЙ зауважив, що на сьогоднішній день проблемним питанням створення такої бази є відсутність законодавчого визначення категорій «фанат», «ультрас», «скинхед», «расист».

«Нам цікаво, як в Євросоюзі ведеться профілактична робота, щоб ми могли впровадити у повсякденну діяльність роботу національних пунктів у випадках проведення чемпіонатів, а також міжнародних матчів», - сказав він.

У свою чергу, керівник футбольного підрозділу МВС Бельгії Джо ВАНХЕК зауважив, що така мережа інформаційних пунктів створена по всій Європі і дозволяє швидкий обмін інформацією на міжнародному рівні про пересування вболівальників тощо.

Водночас, В.МАЄВСЬКИЙ зауважив, що особливу увагу сьогодні МВС приділяє фан-клубам прем’єр-ліги, які є численними, і які виїжджають на футбольні матчі.

Також В.МАЄВСЬКИЙ зазначив, що позитивним досвідом, який цілеспрямовано впроваджується в роботу МВС України є досягнення Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Республіки Польща, де за два роки функціонування аналогічної бази даних поставлено на облік майже 90% футбольних вболівальників.

За його словами, наразі з метою протидії протиправним проявам під час проведення масових заходів, зокрема, футбольних матчів, розроблено законопроект, який передбачає підвищення відповідальності за порушення громадського порядку під час спортивних заходів.

В контексті цього він пояснив, що зокрема в Польщі існує чітке розмежування відповідальності за порушення громадського порядку під час спортивних заходів, включаючи кримінальну відповідальність. У нас же за такі порушення передбачена лише адміністративна відповідальність у вигляді 18 грн. штрафу.