Ілюстрація REUTERS

Україна до 2017 року планує почати реалізацію програм підтримки реформ від Європейського Союзу на суму до 272,5 мільйона доларів.

Про це повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі з посиланням на результати зустрічі міністра Степана Кубіва з єврокомісаром з питань європейської політики сусідства і переговорів по розширенню Йоханнесом Ханом.

Зокрема, на підтримку реформ у відповідності з Угодою про асоціацію між Україною і ЄС буде направлено 30-40 мільйонів євро, забезпечення верховенства права - 52,5 мільйона євро на підвищення енергоефективності - 80 мільйонів євро, на управління державними фінансами, податкову та митну реформи - 25-50 млн євро на реабілітацію та соціально-економічний розвиток східних регіонів України - 25-50 мільйонів євро.

Відео дня

За словами Кубіва, Україна розраховує на підтримку ЄС у питаннях проведення реформ, так і в питаннях безпеки і геополітичної підтримки.

"Сьогодні як ніколи важливо, щоб ЄС продовжував демонструвати єдність і солідарність у підтримці суверенітету і територіальної цілісності України. Санкції ЄС залишаються одним з найбільш ефективних механізмів стримування російської агресії. Ми розраховуємо на подальшу підтримку ЄС, включаючи надання додаткових торговельних преференцій для України", - сказав міністр.

У свою чергу, Хан підкреслив, що основною задачею ЄС є допомога в стабілізації ситуації в країні.

"В ЄС ми бачимо, як Україна рішуче працює для зміцнення економіки в діючих складних умовах. Розуміємо і підтримуємо вас, тому що реформи повинні нарешті позитивно позначитися на житті громадян, збільшити їх доходи, покращити соціальну складову. Наша основна задача - допомогти стабілізувати ситуацію в Україні. А те, як ви впоралися з питанням 1,7 мільйона внутрішніх переселенців, досі служить нам в ЄС в якості прикладу рішучості і мужності України у подоланні труднощів, викликаних ситуацією на сході", - зазначив єврокомісар.

Як повідомляв УНІАН, ЄС спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку восени минулого року профінансували створення Офісу підтримки реформ при уряді України, а також команд підтримки реформ при чотирьох міністерствах економічного блоку.

Першим напрямком роботи Офісу підтримки реформ стане трансформація управління по лінії Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства аграрної політики і продовольства та Міністерства інфраструктури України. Надалі робота команди може бути розширена на інші міністерства та місцеві органи влади. Завданням команди стане покращення, перш за все, системи державного управління - як в окремих галузях, так і загалом по країні.

Також Європейський Союз має намір запустити програму підтримки реформування державної служби в Україні з обсягом фінансування 104 мільйони євро до 2020 року, з яких 90 мільйонів євро буде спрямовано на пряму бюджетну підтримку для підвищення зарплат чиновників.