Чай каркаде користь і шкода / фото pixabay.com

Чай каркаде готують із сушених пелюсток гібіскуса. Цей цілющий напій рубінового кольору дуже популярний в Єгипті, де напій п'ють вже кілька тисячоліть. Там його називають "напоєм фараонів" і п'ють зазвичай в холодному вигляді. УНІАН розповість, в чому цілюща сила каркаде і чому вам варто частіше заварювати такий чай.

Користь каркаде для судин

Лінолева кислота в складі каркаде допомагає в запобігти появі бляшок на судинах. Антоціани, які надають напою червоний колір, зменшують рівень шкідливого холестерину, зміцнюють судини.

Каркаде для схуднення

Саме по собі вживання чаю не допоможе скинути зайві кілограми, але значно спростить і прискорить процес. Червоний напій нормалізує метаболізм, виводить з організму зайву рідину і притупляє відчуття голоду.

Відео дня

Чай каркаде і тиск

Здатність відвару гібіскуса знижувати тиск давно відома. Чай каркаде рекомендується регулярно пити всім гіпертонікам. Напій ефективніше знижує тиск в холодному вигляді, тому його не варто пити відразу після заварювання. 

Каркаде як заспокійливе

Каркаде по суті є не чаєм, а відваром. Він не містить речовину танін, яка присутня в чаї і має тонізуючу дію. Напій з гібіскуса не бадьорить, як міцний чай, а розслабляє. Заспокійлива дія каркаде пояснюється наявністю в складі магнію, флавоноїдів і спазмолітиків. Каркаде корисно пити перед сном.

Користь каркаде для імунітету

Багатий склад вітамінів і мікроелементів робить каркаде відмінним напоєм в холодну пору року, коли спостерігається розгул простудних захворювань. Каркаде також багатий лимонною кислотою - найкращим помічником при ГРВІ.

Каркаде як сечогінний і жовчогінний

Флавоноїди в складі напою виводять з організму токсини, а калій і натрій нормалізують кислотно-лужний баланс в організмі. Каркаде рекомендується вживати як жовчогінний і сечогінний, при частій діареї, після отруєнь і в цілому при слабкому самопочутті.

Протипоказання до вживання каркаде

Каркаде корисний не для всіх. При його вживанні є кілька протипоказань.

  • Каркаде може підвищити кислотність шлунка, тому його краще пити після їжі, але не натщесерце.
  • Його не можна пити при підвищеній кислотності шлунка і жовчнокам'яній хворобі, виразці, гастриті.
  • Не варто пити напій людям, які приймають гормональні препарати.
  • Каркаде стимулює скорочення матки і заважає дозріванню яйцеклітин. Від нього краще відмовитися жінкам, які хочуть завагітніти.
  • Якщо у вас є алергія на якісь квіти - каркаде варто пробувати з обережністю, оскільки у вас може бути алергія і на гібіскус.

Вас також можуть зацікавити новини: