Супрун не радить проводити шкільні лінійки / фото УНІАН

В.о. глави МОЗ України Уляна Супрун вважає, що шкільні лінійки на 1 вересня - пережиток радянської традиції, від якого давно час відійти в українських навчальних закладах.

У розвинених країнах немає виснажливого вишиковування, стояння під сонцем або дощем, вислуховування безкінечних напутніх промов. Адже це шкідливо передусім з медичної точки зору, пише Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Вона нагадала, що щороку діти непритомніють на шкільних лінійках, адже натовп людей, стояння на одному місці, спека чи задуха погано впливають на здоров’я.

Відео дня

Читайте такожСупрун добралася до харчування школярів

"У сонячну погоду дитина може отримати тепловий удар чи опік шкіри, знепритомніти, почати блювати, почуватись дезорієнтованою. Так само не додасть здоров’я стояння під дощем. За будь-якої погоди - сонячної чи хмарної - є небезпечними ультрафіолетові промені, і їхня найбільша активність найчастіше припадає на час проведення шкільних лінійок. Всього 15 хвилин під їхнім прямим впливом збільшує ризик виникнення раку шкіри та деяких порушень зору", - наголосила виконувач обов'язків глави МОЗ.

Окрім фізичних негараздів від лінійок, вони також не на користь психічному здоров’ю. Скупчення незнайомців та ще й з не зовсім зрозумілою метою викликає у дітей стрес, особливо у наймолодших школяриків.

Супрун заявила, що МОЗ України однозначно не рекомендує проводити лінійки.

Проте, якщо лінійки уникнути неможливо, в.о. глави Міністерства охорони здоров'я дала кілька порад, як мінімізувати ризики:

- треба подбати про захист від сонця та теплової травми, якщо це неможливо - максимально обмежити час лінійки;

- надати школярам доступ до питної води;

потрібно, щоб поруч був медпрацівник, який може надати першу допомогу в разі потреби;

- перед лінійкою добре дати дітям можливість порухатись та наговоритись;- також варто пояснити дітлахам, навіщо потрібен подібний захід та яка роль їхнього класу в ньому.