Усунення Супрун частково заблокувало роботу МОЗ / фото УНІАН

Окружний адміністративний суд міста Києва скасував відсторонення Уляни Супрун від посади в. о. міністра охорони здоров’я України.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідну ухвалу виніс суддя Сергій Каракашьян.

За його словами, наразі Кабінет міністрів України фактично визнав наявність ознак протиправності, які були викладені в ухвалі про забезпечення позову і своїм розпорядження визнав обгрунтованість вжитих заходів, постановивши таке правове регулювання відносин щодо виконання Уляною Супрун обов’язків міністра охорони здоров’я, яке відповідає чинному законодавству.

Відео дня

“Таким чином суд визнає, що наразі в межах досліджуваних обставин відсутні визначені законодавством України підстави для вжиття заходів забезпечення позову, що визначені ухвалою від 5 лютого 2019 року. Тому вони підлягають скасуванню за ініціативою суду”, - пояснив суддя.

Суд ухвалив: “В задоволенні клопотання представників Кабінету міністрів України про скасування заходів забезпечення позову — відмовити. Скасувати заходи забезпечення адміністративного позову з власної ініціативи, вжиті ухвалою 5 лютого 2019 року”.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення.

Читайте такожКабмін частково розблокував роботу МОЗ

Як повідомляв УНІАН, 5 лютого Окружний адмінсуд Києва частково задовольнив позов народного депутата від Радикальної партії Мосійчука та заборонив Супрун здійснювати повноваження виконуючого обов'язків міністра. Водночас суд не заборонив їй здійснювати повноваження, які були делеговані як заступнику міністра.

5 лютого міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко від імені уряду подав клопотання про скасування заходів забезпечення позову у справі щодо Супрун. Окружний адмінсуд мав розглянути це клопотання 11 лютого.

7 лютого Супрун уточнила, що суд заборонив їй, серед іншого, уповноважувати заступників глави МОЗ на підписання життєво важливих наказів щодо розмитнення та розподіл ліків або ж направлення людей на лікування за кордон.

11 лютого суд розпочав розгляд клопотання Міністерства юстиції про скасування заходів забезпечення позову у справі щодо виконання Супрун обов'язків міністра охорони здоров’я. Того ж дня суддя Сергій Каракашьян, який розглядав цю справу, пішов до нарадчої кімнати.

13 лютого Кабмін частково розблокував роботу Міністерства охорони здоров’я України, паралізовану через судову заборону Супрун виконувати обов’язки міністра. Як повідомляється на сайті МОЗ, щоб забезпечити безперервність роботи міністерства 13 лютого Кабінет міністрів прийняв розпорядження, яке дозволяє Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я України, крім виключних повноважень міністра як члена уряду, визначених постановою Кабміну від 17 липня 2003 р. №1096 "Про порядок виконання обов’язків міністра у разі його тимчасової відсутності".

Супрун є в.о. глави МОЗ з 1 серпня 2016 року.