Варто споживати необхідну кількість води, їсти овочі, фрукти \ hellokitchen.ru

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун нагадала українцям про здоровий спосіб життя у Всесвітній день здоров’я, який відзначають 7 квітня.

Читайте такожСупрун зруйнувала міфи про хліб на дріжджах

Супрун нагадала, що треба “підтягнути”, щоб краще піклуватися про себе та близьких.

Відео дня

Щоб жити довго та здорово, варто зменшити у своєму раціоні булочки, цукор, сіль та ковбасу. Крім того, варто споживати необхідну кількість води, їсти овочі, фрукти, рибу, яйця і молочні продукти. Здорова дієта допоможе зменшити ризики захворіти на серцево-судинні хвороби, діабет 2 типу та деякі види раку.

За її словами, не варто забувати про фізичну активність. Надмірне сидіння сповільнює обмін речовин. Це впливає на здатність організму регулювати рівень цукру в крові, метаболізувати жири, негативно впливає на тиск та послаблює м'язи й кістки. Помірна фізична активність зменшить ризик появи надмірної ваги і розвиток серйозних хвороб внутрішніх органів.

Також варто відмовитись від вживання алкоголю і куріння. А люди, які курять сигарети, у 15-30 разів частіше отримують рак легенів або вмирають від цієї хвороби, ніж люди, які не курять.

Супрун також рекомендує вакцинуватися. Щеплення допоможуть вберегтися від інфекційних хвороб, якщо немає до них імунітету. За даними ВООЗ, вакцинація запобігає 2-3 млн смертей щороку. Ще 1,5 млн смертей можна було б уникнути, якщо покращити охоплення вакцинацією.

За словами Супрун варто звернути увагу на профілактичні обстеження. 80% смертей в Україні спричиняють захворювання з пізнім початком лікування, зокрема, рак, діабет та серцево-судинні хвороби. Регулярні огляди у лікаря - один зі способів захистити себе та свою сім’ю.

Також варто обрати свого лікаря, зазначила Супрун. Понад 27 млн українців вже обрали своїх лікарів. Сімейний лікар -  це гарантія кваліфікованої консультації щодо більшості питань, які стосуються здоров’я.

Супрун зазначила, що варто знати свої права в системі охорони здоров’я. За словами Супрун, це не тільки елемент здорового способу життя, а й спосіб зробити здоровішою всю медичну систему.