Універсальна порада як для дорослих, так і дітей - бути рухливими якомога більше / фото УНІАН

Нещодавно Всесвітня організація охорони здоров'я випустила нові рекомендації про здоров'я дітей віком до п'яти років.

Серед них й про те, скільки часу дітям можна проводити перед екраном та з ґаджетами, пише на сторінці в Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Для дітей віком до двох років експерти радять уникати часу перед екраном чи з телефоном взагалі. Для дітей старших за два роки такий час має обмежуватися 60 хвилинами. Не більше. Ще краще та корисніше - знаходити інший спосіб проводити час для малюка", - зазначає чиновниця.

Відео дня

Читайте такожСупрун розвінчала п'ять міфів про аутизм

Супрун зазначає, що дозволяти малюкам годинами бавитися ґаджетами - не найкраща ідея, особливо, коли йдеться про здоров’я.

Зокрема в рекомендаціях йдеться про норми сну та фізичної активності для дітей, яких варто дотримуватися, щоби малюки були здоровими.

Як зазначає в.о. міністра, універсальна порада як для дорослих, так і дітей - бути рухливими якомога більше. Розваги перед екраном у вигляді перегляду мультиків чи гри на телефоні не входять до цього переліку.

"З рекомендацій стосовно фізичної активності важливо наступне:

  • Бути активними якомога більше та різними засобами. Хороший спосіб залучити малюка рухатися - інтерактивні ігри на підлозі.
  • Для тих малят, які ще не рухаються активно, потрібно хоча б 30 хвилини на день (в час, коли вони не сплять) проводити в положенні на животі. Залучайте їх рухати кінцівками, тягнути, штовхати чи хапати невеликі предмети.
  • Не бажано, щоб дитина знаходилася понад годину в колисці, гойдалці або у слінгу на спині. Що менше часу в обмеженому просторі, то краще розвивається моторика дитини та зменшуються ризики мати зайву вагу.
  • Для дітей від двох років та старших потрібно проводити близько 3-х годин в русі. Активність може бути різної інтенсивності - гра з м’ячем, прогулянки, танці, інтерактивні ігри тощо. Що більше, то краще. Важливо, щоб діти мали змогу рухатись як на вулиці, так і в приміщенні.
  • Якщо дитині потрібно сидіти, намагайтесь щось читати чи розповідати. Або ж заохотити її грати в настільні ігри, головоломки, до малювання, ліплення чи співу. На відміну від перегляду чогось на екрані чи гри з телефоном, ці активності мають великі переваги для когнітивного розвитку малюка", - пише Супрун.

Чиновниця зазначає, що рухова активність впливає не лише на фізичне розвиток дитини. "Зокрема на розумові здібності, здатність концентруватись та будувати соціальні контакти. В активній грі діти схильні бути дружніми та відкритими, краще налагоджувати контакти та способи взаємодії з іншими дітьми. Залучати малюка бути активним потрібно починати чим раніш", - йдеться в повідомленні.

Читайте такожСупрун розповіла, як правильно "чистити" організм

Дослідження вказують, що діти фізично активних батьків більше схильні переймати цю звичку та дотримуватись її вже в дорослому житті, і навпаки. "Якщо ви будете проводити багато часу, переглядаючи телевізор, існує ймовірність, що дитина вподобає цю звичку та буде менш рухливою", - пише Супрун.

Повноцінний та здоровий сон - також надзвичайно важливий для дітей. За рекомендаціями, немовлята повинні мати 14-17 годин сну (віком 0–3 місяці) або 12-16 годин (віком 4-11 місяців). Діти віком від 1 до 2 років - 11-14 год хорошого сну з регулярним часом на пробудження та нічний сон. Дітям від 3 років потрібно спати щонайменше 10-13 годин.

Коротша тривалість сну пов'язана з вищими ризиками мати зайву вагу, порушенням емоційної регуляції та зросту. Що менше сну, то більша ймовірність, що дитина проводитиме час перед екраном та хотітиме грати з ґаджетами.

"Повноцінний сон + фізична активність + менше часу сидячи - науково обґрунтований рецепт повноцінного та здорового розвитку дитини", - підсумувала Уляна Супрун.

Нагадаємо, раніше Уляна Супрун пояснила користь фізичної вправи - планки.