За словами Дубіля, в уряді побачили, що декларації з лікарями підписало забагато українців / фото: doktorfizik.com

Уряд планує скасувати понад 700 тисяч декларацій, укладених з пацієнтами, щоб зекономити 2 млрд грн. Для цього він збирається провести перевірку своєї ж «медреформи», яка може обернутися для українців найстрашнішим – неможливістю потрапити до лікаря, а самих урядовців змусить відповідати у судах.

Про це у своєму блозі на сайті «Киеввласть» заявив заступник голови ВО «Батьківшина», народний депутат Валерій Дубіль.

«Минуло  майже 15 місяців з початку підписної кампанії з вибору лікаря первинки, і тільки зараз Уряд вирішив перевірити коректність вже підписаних декларацій.

Відео дня

Цей крок навряд чи можливо назвати своєчасним, адже за 11 місяців за цими неперевіреними (можна сказати і некоректними) деклараціями НСЗУ вже заплатила більше ніж 10 млрд грн з бюджету. І результат перевірки може показати, що частину з цих коштів було виплачено незаконно», - пише народний обранець.

Валерій Дубіль вважає, перевірки не проводили раніше, бо вони могли значно знизити динаміку проведення всієї підписної кампанії. А це ніяк не вписувалося у плани передвиборчого піару влади на “успіхах медреформи”, який повністю базувався саме на цьому:

«Тепер же вони побачили, що “перестаралися” – декларації підписало 28 мільйонів українців. А суми, закладеної до бюджету (на кожного українця виділяються лише в середньому 570 грн в рік) – не вистачає».

Тому уряд планує «дезактивувати» декларації, посилаючись на помилки, які могли робити самі медпрацівники через невідпрацьованість «медреформи». Так, пацієнти не зможуть потрапити до лікаря, а медпрацівники залишаться без фінансування і не зможуть набрати достатньої кількості пацієнтів, бо «підписний бум» вже минув:

«По-перше, лікарів не вчили не те, що заповнювати їх – користуватися комп’ютером! По-друге, медики поспішали набрати необхідну кількість пацієнтів, щоб не допустити закриття медзакладу. По-третє, у 2-3 рази зросло навантаження на лікаря – бо, як вже писав, лікар став “єдиним вікном” для пацієнта. За таких умов не допустити помилку – щось на грані фантастики!», - акцентує нардеп.

Валерій Дубіль підкреслив, що українці потерпають саме через непрофесіональності «реформаторів». Народний обранець виказав надію, що нова команда, яка прийде до МОЗу, зможе виправити помилки попередньої влади і зорієнтується на запровадженні в Україні загальнообов’язкового медичного страхування:

«Відповідні законопроекти для цього ми вже зареєстрували у Верховній Раді – потрібна лише політична воля. Кожна людина – медик це чи пацієнт – має бути впевненою у завтра!» - резюмував нардеп.