Класичне варення містить майже 50% цукру / facebook.com/ulanasuprun

Міністерство охорони здоров'я України не радить варити варення, а закликає підійти до заготівель на зиму творчо, технічно і з користю для здоров’я.

Адже вітаміни, нутрієнти і клітковина нам потрібні цілий рік, а додані цукри, тривале стояння біля плити й опіки — ні, пише на своїй сторінці у Facebook в.о. глави МОЗ Уляна Супрун.

Що не так з варенням?

"Класичне варення містить майже 50% цукру, на додачу до цукрів, присутніх в ягодах чи фруктах. Навіть якщо готувати варення, в якому 15% цукру, це забагато, бо 100 грамів варення (а це на вигляд зовсім трохи) — половина оптимальної денної норми цукру. Також, що триваліша термічна обробка, то менше вітамінів лишається в їжі. Фрукти не варто варити понад 20 хвилин", - пояснила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я.

Відео дня

Вона також назвала альтернативи варенню: заморозка, сушка, приготування пастили. 

Так, ягоди та фрукти перед заморозкою треба помити, можливо, перемолоти блендером і прогріти до 60-90 градусів на 1 хвилину. Це стане на заваді руйнації вітамінів ферментами і якнайкраще збереже смак. Особливо це доречно для заморозки персиків, слив, шовковиці та абрикосів. У морозилці має бути достатньо низька температура, щоб фрукти швидко заморожувалися — не вище -10.

Читайте такожДієтолог назвала продукти "для щастя", які щодня мають бути на вашій тарілці (фото)

"Якщо ви хочете зберегти ягоди цілими і проти прогрівання, то розкладіть їх на деко і швидко заморозьте, а потім компактно запакуйте. Зберігати можна в скляних банках, контейнерах для їжі, використаній тарі з-під молочних продуктів чи пакетах. Заморожування зберігає майже три чверті біоактивних сполук ягід", - радить Супрун.

В.о. глави МОЗ додала, що сушка добре підходить для яблук, груш, морелей (диких абрикосів), слив, малини, чорниці, вишень без кісточок і смородини. Сушити слід в сушарці чи електричній духовці, яку можна налаштувати на 50 градусів. Якщо ви сушите на сонці, подбайте про захист фруктів від мух. Сушку зберігайте у мішечках із натуральної тканини, скляних банках чи контейнерах.

Пастила - це концентровані фрукти: десерт досить солодкий, але при цьому багатий на пектин, тож глікемічний індекс його менший, ніж в цукерок, а нутрієнтів значно більше. Пастила може зберігатися до півроку в папері та закритій тарі, то ж це компактно. 

Принцип приготування  пастили такий: зробити багате на пектин фруктово-ягідне пюре, довести його до кипіння на 1 хвилину, намазати тонким шаром на пергамент, висушити в духовці чи сушарці, а потім згорнути й запакувати у пергамент.

"Робіть пастилу із яблук, груш, абрикосів чи айви, або поєднуйте їх із малиною, ожиною, смородиною чи вишнею. Із самих лише вишень чи слив також можна зробити пастилу, але варто її “загустити” какао", - розповіла Супрун.