Як впоратися батьків після народження другої дитини / фото vsn.com.ua

Лікар, кандидат медичних наук Євген Комаровський повідомив, що головною причиною більшості можливих проблем у сім'ях, де є старші та молодші діти, є дефіцит уваги, емоцій та часу для старшої дитини.

На своїй сторінці в Instagram він зазначив, що 2-річний старший брат або 10-річна сестра — це різні проблеми, але є й універсальні поради, які стануть у пригоді в будь-якому віці.

1. Тепер вам повинно вистачати часу на двох (трьох і т. д.). Мінімізуйте витрати часу на домашню працю, за можливості максимально використовувати досягнення цивілізації — підгузники, посудомийна машина, готова їжа й т. д.

Відео дня

2. Не припускайтеся організаційних помилок — спільний сон, годування за першим писком, багатогодинні заколисування — все це не для вас. Дефіцит часу, емоцій та уваги старшій дитині — основна причина більшості теоретично можливих проблем.

3. Говоріть зі старшим про молодшого. Розповідайте, пояснюйте, відповідайте на питання, заохочуйте зацікавленість. Читайте казки про братів і сестер.

Читайте такожЛікар Комаровський охарактеризував нову главу МОЗ

4. Не можна принести в будинок брязкальце і забути про машинку для старшого брата. І гостей/бабусь попередити: або приходьте з порожніми руками, або скільки дітей — стільки й подарунків.

5. Не можна заспівати колискову молодшому і не почитати казку/поговорити відверто зі старшим. Можна влаштувати фотосесію молодшому і не зробити портрет старшій сестрі з подальшою публікацією в Instagram і захопленим коментарем про найкращу/найкрасивішу дівчинку.

6. Заохочуйте будь-які спроби старшого допомогти вам у догляді за молодшим. Провокуйте ситуації, коли вам допомога потрібна. Дуже хваліть. Дуже! Ставте в приклад.

7. Не створюйте ситуації, коли старша дитина змушена брати на себе відповідальність і приймати якісь батьківські рішення. Більшість фахівців не рекомендують навіть на короткий час залишати дітей самих, якщо старшій дитині ще не виповнилося 12 років. У будь-якому випадку, навіть якщо дитина 15 років залишається доглядати за молодшою сестрою, це повинна бути її ініціатива, а не категорична вимога батьків.

Раніше лікар Комаровський розповів, що робити, якщо дитина часто приносить воші зі школи.