REUTERS

Раптовий спалах дифтерії показав, що в Україні не вистачає ліків проти цієї хвороби, а населення не знає, чи вакцинуватися від неї.

Наскільки небезпечна ця хвороба, розповіли у "Сніданку з 1+1".

Тільки за останній тиждень в Україні дифтерію виявили майже двох десятків людей. Сімейний лікар з Ужгорода Віктор Петров пояснив, що виявити дифтерію складно, бо вона не має чітко виражених симптомів.

Відео дня

"Дуже сильно нагадує тонзиліт або ангіну. При дифтерії не буде боліти горло, дуже сильно. Може бути температура, яка коливається до 38", - каже лікар. Він додає, що "найстрашніше у дифтерії - це ускладнення".

Тільки аналізи можуть показати небезпечну паличку. Таких пацієнтів одразу госпіталізують. При тяжкому стані порятунком для них є сироватка, але виявилося, що в Україні на неї дефіцит.

Читайте такожСпалах дифтерії в Україні: що це за хвороба, як передається, симптоми

На Закарпаття привезли 8 флаконів сироватки дифтерійного антитоксину, але цієї кількості достатньо, щоб врятувати одну людину у тяжкому стані. Щоб привезти в Ужгород, ці ліки забрали із сусідніх Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей.

Лікар розповідає, як можна підхопити цю хворобу. "Повітряно-крапельний шлях - раз. При чханні й при розмові. Якщо ми їдемо в громадському транспорті та поторкали ручки. Подихали повітрям, посиділи на сидінні", - розповідає терапевт Наталія Гордієнко.

Сімейний лікар, терапевт або лор – це ті фахівці, до яких необхідно звертатися невідкладно.

"Захворювання розвивається швидко. Коли захворіло горло і протягом доби наші домашні способи не допомогли. То ми йдемо до лікаря сьогодні, а не завтра вранці. Ми не втрачаємо час. Тому що це може мати наслідки", - зазначила терапевт.

Якби на Закарпатті вчасно не діагностували дифтерію, наслідки для п'ятнадцяти пацієнтів могли бути невтішними.

"За статистикою, інфіковані токсигенним штамом можуть загинути у разі невведення їм сироватки в перші три доби після появи захворювання. І така летальність може становити 50%", - уточнив лікар Петров.

Щоб не захворіти на дифтерію, дорослим необхідно раз на 10 років робити щеплення. Вакцина для щеплень проти дифтерії в Україні є та вона безкоштовна.

Нагадаємо, 27 жовтня повідомлялося, що в Ужгород доставили 8 флаконів сироватки дифтерійного антитоксину із сусідніх Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей.