Дитина не була щеплена проти кашлюку / фото pixabay.com

В Острозькому районі Рівненської області одномісячна дитина померла від кашлюку. Так, немовля було госпіталізовано у тяжкому стані до відділення інтенсивної терапії та анестезіології.

У хлопчика був виражений виснажливий спазматичний кашель, напади апное (тимчасова зупинка дихання). Майже два тижні лікарі боролись за його життя, але врятувати малечу не вдалося, повідомляє Рівненський обласний лабораторний центр. 

Читайте такожЩеплення від дифтерії: Комаровський дав відповіді на важливі питання

Відео дня

"Дитина померла 24 грудня 2019 року. Діагноз: кашлюк, лабораторно підтверджений, ускладнений двобічною негоспітальною пневмонією", - йдеться у повідомленні.

Кашлюк - це вкрай заразне захворювання дихальних шляхів. Воно легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато дітей, які заразилися кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят. Запобігти кашлюку можна завдяки вакцинації.

Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення).

Вкрай важливо, щоб новонароджену дитину, яка ще не підлягає вакцинації, оточували рідні, які мають захист від кашлюку.

Хлопчик народився у багатодітній сім’ї та був шостою дитиною. У родині, де зростало немовля, жодна з дітей не були щеплені проти кашлюку через відмову матері.