Ілюстрація REUTERS

5 лютого 2020 року Україна отримала тест-систему для виявлення нового коронавірусу (2019-тCоV). Реагенти у складі тест-системи дозволять проводити лабораторну діагностику нового коронавірусу на сучасному рівні.

Набори розроблені в Німеччині з максимально можливим профілем виявлення для достовірного визначення зазначеного виду коронавірусу. У подальшому планується надходження додаткових реагентів від Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) і закупівлі за кошти державного бюджету.

Відео дня

У прес-службі Центру громадського здоров’я МОЗ України відповіли на низку запитань про тест-системи для виявлення нового коронавірусу.

Що таке тест-система?

Це комплект реагентів для проведення досліджень методом полімеразної ланцюгової реакції з метою визначення нового коронавірусу. Комплект складається з набору реагентів, кожен з яких міститься в окремій ємності визначеного об’єму.

Читайте такожВ Україні в 11 людей діагноз коронавірус не підтверджено, ще двоє - на діагностиці - МОЗ

В яких лікарнях будуть діагностувати новий коронавірус?

Тест-система є у вірусологічній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України. Для дослідження зразки будуть направлятися саме в цю лабораторію. 

Через скільки буде результат з лабораторії?

Від моменту отримання зразка лабораторією в середньому необхідно 5-7 годин робочого часу для визначення результату.

Тепер усіх, хто був у Китаї, будуть діагностувати? Де можна пройти ці тести? Чи можна купити самим?

Діагностика буде здійснюватися виключно у випадках, що відповідають епідеміологічному і клінічному визначенню хвороби, зазначених у рекомендаціях ВООЗ. Тестування буде проводити вірусологічна референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України. Купити тест-систему для самостійного користування неможливо.

Це правда, що її вистачить для перевірки тільки 20-30 людей?

Отримана тест-система та реагенти розраховані на близько 30-ти досліджень, чого цілком достатньо до моменту отримання чергових реагентів. Також лабораторному діагностуванню на коронавірус підлягають лише випадки, які чітко підпадають під критерії ВООЗ як підозрілі.

Яка достовірність результатів обстежень на коронавірус, оприлюднених до надходження цих тест-систем?

В усіх випадках гострої респіраторної інфекції в Україні було лабораторно підтверджено інший збудник захворювання, серед яких збудники грипу, аденавірус тощо.

Як підготуватися до діагностики?

Підготовку пацієнта до діагностики має забезпечити лікар. Усі лікарі отримали настанови та рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо ведення пацієнтів з підозрою на нову коронавірусну інфекцію. Також заклади охорони здоров’я отримали методичні рекомендації щодо забору зразків та транспортування до лабораторії.