Вода - джерело життя / фото ministry-to-children.com

Вода є невід'ємним елементом життя кожної людини. З неї складається наш організм, продукти харчування, напої, за допомогою води можна принести користь організму. При цьому дуже важливо щодня дотримуватися необхідного балансу води. Скільки її треба вживати щодня - читайте нижче.

Вода - джерело життя

Як вже згадувалося вище, більша частина людського організму складається саме з води. У людини середніх років цей показник становить до 75%, в літньому віці він знижується до 65%. Зате ембріон - це 97% рідини. Аналогічно високі показники води і в найважливіших системах людського організму - близько 20% - в кістках, 75% - м'язах і понад 80% - в крові.

Більшість процесів людського організму відбуваються за допомогою води. Саме вона сприяє перероблюванню їжі в енергію, розчиненню відкладень, виведенню токсинів і шлаків. Також вода допомагає доставити мікроелементи в клітини, очистити суглоби й судини, підтримувати стабільну температуру тіла.

Відео дня

Що відбувається з організмом при нестачі води?

Через брак рідини в людському організмі відбуваються несприятливі явища. Перш за все, в такому випадку може постраждати щитовидна залоза, серце або ж нервова система. При недостатньому вживанні рідини може з'явитися мігрень підвищена стомлюваність, а настрій стати мінливим.

Читайте такожНиркова недостатність: причини захворювання, симптоми, лікування та профілактика

Зовнішнім проявом нестачі води буде зайва вага, ламкість нігтів, зміна кольору шкіри, сухість її та волосся. Камені в нирках і запори - теж вірні ознаки нестачі води в організмі.

Чим корисне вживання води?

Перш за все - відсутністю перерахованих вище симптомів. Вода в організмі допомагає поліпшити травлення. Втім, для цього не слід вживати під час прийому їжі. Краще зробити це до або після їжі.

Вода - це спосіб збереження молодості. Зважаючи на сухість повітря у багатьох квартирах, вона допомагає сповільнити старіння, зокрема появу зморшок.

При бажанні схуднути без вживання великої кількості рідини ніяк не обійтися. Слід робити це перед вживанням їжі, але не замінювати водою повноцінне харчування.

Також без води не обходяться повноцінні фізичні навантаження і заняття спортом. В даному випадку покликання води - компенсувати дефіцит рідини в організмі людини, який з'являється при занятті спортом і фізичних навантаженнях.

Вода допомагає легше переносити спекотну погоду

Яку воду потрібно пити?

В даному питанні думки розходяться, зокрема, в контексті кип'ятіння води. За деякими даними, цей процес сприяє знищенню мікробів. При цьому кип'ятіння руйнує солі кальцію і магнію, які містяться у воді. Тому багато фахівців більше рекомендують до вживання свіжу воду. Важливим моментом є її очищення. Потрібно пити воду, яка пройшла певні ступені фільтрації. Відповідно, вживання звичайної води з водопроводу без її очищення фільтром виключається.

Читайте такожЯк швидко зняти похмілля: три спосібі

Ще одним варіантом є бутильована вода або ж з бювету.

Скільки води потрібно випивати щодня?

Відповідь на це питання часто залежить від діяльності та способу життя людини. Але в середньому фахівці радять випивати близько 2-2,5 літрів води на день. Обсяг можна збільшувати в разі активних занять спортом, під час яких зростає потреба в рідині. При процесі схуднення цей показник може становити і 3 літри. У будь-якому випадку, це питання обов'язково слід проговорювати з лікарем, який врахує всі особливості вашого організму.

Важливо, що в даному випадку рідиною вважається саме вода, а не перші страви, кава, соки тощо. При цьому можна вживати також фрукти й овочі з високим вмістом рідини - огірки, кабачки, дині, кавуни.