REUTERS

Евакуйованим напередодні з китайського Уханя громадянам проведуть контрольні тести на коронавірус, їхні результати стануть відомі найближчим часом.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні у п’ятницю ввечері.

"Ми підготували безпечні умови перебування в обсервації, врахувавши всі стандарти ВООЗ та практику інших країн, які здійснили евакуацію громадян з Китаю. Це буде двотижневий термін посиленого медичного спостереження", - сказав глава держави.

Відео дня

За його словами, усі евакуйовані та медичний персонал забезпечені засобами індивідуального захисту і перебувають під цілодобовим наглядом лікарів.

"Наразі ніхто не має симптомів ГРВІ, в тому числі підвищеної температури. Сьогодні будуть проведені контрольні тести на наявність ознак вірусу. Результати тестів будуть повідомлені найближчим часом. Ситуація стабільна та контрольована", - заявив Зеленський.

Читайте такожЗеленський пообіцяв українці з собакою в Ухані "знайти спосіб, щоб її повернути" (відео)

Окрім того, він закликав українців не піддаватися більше паніці та не вірити фейкам, щоб не підхопити "вірус ненависті.

"Дорогі українці, наступні два тижні ми маємо з честю пройти цей іспит на зрілість. Маємо зберігати холодну голову та відкрите серце. Довіряти не гучним заголовкам та фейкам, а логічному мисленню та здоровому глузду. Пам’ятаймо, що найстрашніший вірус - це вірус ненависті. Його симптоми одразу помітні: у якийсь момент ти забуваєш, що ти - людина, а поруч з тобою знаходяться такі ж само люди. Я бажаю усім нам міцного імунітету від цього вірусу, та й від усіх інших", -додав президент.

Як повідомляв УНІАН, 20 лютого у Нових Санжарах Полтавської області місцеві жителі протестували проти прибуття у медичний центр МВС, розташований в їхньому населеному пункті, евакуйованих з Китаю громадян України та іноземців.

О 19:50 колона з семи автобусів з евакуйованими в’їхала на територію санаторію.

Протестувальники кидали в автобуси каміння. В одному з автобусів розбили скло. Люди, які були в автобусах, у вікна показували у відповідь зображення сердець.

Евакуйовані з міста Ухань протягом 14 днів люди перебуватимуть у санаторії в обсервації із забезпеченням суворого режиму санітарно-епідемічного контролю і безпеки.

Для них організовано окреме харчування, доставку якого здійснюють з урахуванням усіх норм епідеміологічної безпеки. Крім того, водопостачання та каналізація самої будівлі ізольоване.