Ляшко заликав людей із розумінням ставитися до хворих / фото УНІАН

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко закликав з розумінням поставитися до самоізоляції людей, які могли контактувати з інфікованим коронавірусом жителем Чернівців.

Читайте також"Рано чи пізно": головний санлікар не виключає поширення коронавірусу Україною

"Коли здорові люди перебувають на самоізоляції – це нормальна європейська практика", – пояснив Ляшко, коментуючи «бунт» у Чернівцях, де місцеві жителі зажадали ізолювати дружину хворого, передає "Обозреватель".

Відео дня

Ляшко зазначив, що госпіталізація "контактів" може паралізувати систему охорони здоров'я, тому медики рекомендують таким людям самоізоляцію.

"Ми повинні зберегти діючу систему охорони здоров'я, а не паралізувати її сьогодні госпіталізацією всіх контактів. Оскільки, незважаючи на присутність коронавірусної інфекції, у нас продовжують ставатися інфаркти, інсульти, люди потребують ургентної медичної допомоги. Всі мають з розумінням поставитися до ситуації, що склалася", – наголосив він.

За словами санлікаря, стигматизація людини за ознакою наявності інфекційного захворювання або наявності контактів "є неприйнятною в 21 столітті".

Ляшко також уточнив, що самоізоляція в подібній ситуації дозволяє видати людині лікарняний лист.

"На законодавчому рівні врегульовано, що самоізоляція в рамках запровадження карантину санітарно-епідеміологічними службами підпадає під видачу лікарняних", – зазначив він.