Ілюстрація / REUTERS

Українці повертатимуться з Італії в Україну на Великдень, тому ймовірність потрапляння коронавірусу у країну може зрости.

Про це сказав у коментарі виданню "Гордон" доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти Федір Лапій.

Читайте такожУкраїна може закрити авіасполучення з Італією

Відео дня

"Італія – досить популярна в туристичному плані країна. Україна тут у вигіднішому становищі, оскільки не є економічною Меккою. У нас не так багато зустрічей, конференцій, виставок тощо. До того ж у нас немає великих громад вихідців із Південно-Східної Азії. Цей момент теж має значення. Але взагалі потрапляння вірусу у країну – це було лише питання часу. Тим паче, що люди повертатимуться з Італії в Україну на той самий Великдень. Отже, імовірність проникнення коронавірусу у країну може зрости. Вірус не визнає кордонів. У сучасному світі цілковито закрити кордони просто неможливо. Очевидно, деякі випадки захворювання пропускатимуть. Жодна система у світі не зможе запобігти всім загрозам. Ну, хіба що за винятком закритих країн на кшталт Туркменістану і Північної Кореї", – зазначив імунолог.

Він не відкидає, що після спаду в літній період восени коронавірус може повернутися з більшою силою.

"Ще одне запитання – чи готові наші громадяни заявляти про наявність симптомів, які схожі на ті, що з'являються у випадку зараження коронавірусом? З огляду на те, як у нас люди ставляться до тих, хто потенційно заражений або кого евакуювали з Китаю. Люди прибувають в Україну не тільки з Італії та Китаю, але й з інших країн, де зафіксовано випадки зараження коронавірусом. Як вірус поводитиметься надалі – сказати складно. Ми бачимо, що він мутував. Можна припустити, що в літній період у Північній півкулі вірус нікуди не дінеться. А восени повернеться з іще більшою силою. Китай ужив безпрецедентних заходів, щоб запобігти передаванню вірусу. Вони дали результат. Але не можна відкидати, що вірус міг піти на спад якраз на час проведення цих заходів. У Китаї відсоток померлих з-поміж тих, хто захворів, становить 2%, в Італії – приблизно 4%. Теоретично це можна пояснити тим, що в Італії більше людей похилого віку. Але поки що це лише гіпотеза", – резюмував Лапій.

Поширення коронавірусної інфекції COVID-19 почалося у грудні 2019 року в китайському Ухані.