Медик розповіла про виникнення проблеми через зміну системи фінансування / фото УНІАН

Лікарка-інфекціоністка, завкафедрою інфекційних хвороб Національного медуніверситету імені Богомольця Ольга Голубовська заявила, що з 1 квітня в Україні може виникнути критична ситуація з протидією епідемії коронавірусу COVID-19.

"З 1 квітня у нас буде критична ситуація – в регіонах різко скоротять інфекційні стаціонари", – сказала вона, передає «Обозреватель».

Читайте такожУ Чехії водій Uber, хворий коронавірусом, три дні перевозив пасажирів

Відео дня

Як пояснила лікарка, скорочення пов'язане зі зміною системи фінансування. З другого кварталу поточного року медичні установи отримуватимуть бюджетні кошти, виходячи з кількості пролікованих пацієнтів.

"Не можуть інфекційні стаціонари фінансуватися за пролікований випадок. Це все одно що фінансувати пожежу. У всьому цивілізованому світі, зокрема у Європі, є поняття резерву інфекційних ліжок. Ніхто їх не чіпає, ніхто їх не скорочує, лікують всіх заразних хворих, бо вони небезпечні для суспільства", – наголосила Голубовська.

За її словами, "в Україні реформу писали економісти, які гадки не мають, чим інфекційні стаціонари відрізняються від терапевтичних".

Як розповіла Голубовська, про проблему знають у Раді національної безпеки та оборони України, в неї посвячений і особисто президент Володимир Зеленський, але жодних заходів не вживається, "повний нуль", – заявила лікарка.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів затвердив обмежувальні заходи через загрозу епідемії коронавірусної інфекції в Україні та для недопущення поширення COVID-19, у тому числі заплановано введення карантину в навчальних закладах строком на три тижні.

На засіданні Кабінету міністрів 11 березня прийнято рішення виділити 100 млн грн на першочергову закупівлю засобів індивідуального захисту для поточних потреб міністерств, відомств та служб, а також для поповнення держрезерву. Одночасно, для виконання цього рішення, до 1 червня заборонено експорт товарів протиепідеміологічного призначення, щоб гарантувати забезпечення необхідними засобами захисту населення.

Кабмін запропонував ввести обмеження на проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб, але це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів.

Також заплановано введення карантину в навчальних закладах строком на три тижні. Крім того, прийнято рішення закупити інфрачервоне обладнання для проведення скринінгу на відстані в міжнародному аеропорту "Бориспіль".