Депутатська група «Довіра» закликає міністра охорони здоров’я та головного санітарного лікаря об’їхати всі області і проконтролювати реальний стан справ у обласних та районних лікарнях, які не підготовані належним чином до лікування пацієнтів з симптомами коронавірусу.

Про це під час погоджувальної ради парламенту заявив голова депутатської групи «Довіра» Олег Кулініч.

«Міністерству охорони здоров’я треба постійно контролювати, що відбувається в медичних закладах областей та районів. Ми з колегами по групі «Довіра» перевірили інформацію по більшості регіонів України. Обласні та районні лікарні не забезпечені необхідною кількістю апаратів штучної вентиляції легень. Це стосується Закарпаття, Полтавщини, Львівщини, Чернігова, Житомира, Донецької області. Той же Краматорськ має лише 8 апаратів штучної вентиляції легень на 200 тисяч населення! Критична ситуація на Закарпатті», - зазначив Олег Кулініч.

Відео дня

Зі слів депутата, сьогодні Закарпатська область потребує щонайменше 250 апаратів штучної вентиляції легень, 500-600 швидких тестів для визначення коронавірусу та інших засобів. І уряд повинен негайно відреагувати щодо забезпечення лікарень всім необхідним – в першу чергу саме у прикордонних областях.

«Більше того – у медичних закладах у регіонах відсутні експрес-тести на коронавірус, немає спецодягу для медичних працівників, масок. Велика проблема – визначення  приміщень в районних центрах для тимчасової обсервації населення. А звіти місцевої влади про їх наявність не відповідають дійсності. Деякі приміщення не мають елементарних умов, що вже говорити про спеціальні!», - додав голова депутатської групи «Довіра».

Олег Кулініч вважає, що якби міністр охорони здоров’я та головний санітарний лікар особисто проїхати областями без попередження, то реальна картина, яку б вони побачили, була б геть інша, ніж та інформація, що подається їм у звітах.

Депутат також переконаний - парламент зараз має працювати в особливому режимі з урахуванням рішення РНБО та першочергових завдань, які стоять перед країною через коронавірус.

«Ми маємо оперативно реагувати і прийняти усі необхідні законопроекти для спрощення процедури закупівель для лікарень,  підтримки бізнесу, тимчасової заборони на вивіз стратегічних  медичних засобів. Ці питання сьогодні турбують українців найбільше», - резюмував Олег Кулініч.