Кабмін удосконалив порядок протезування учасників АТО / Фото: УНІАН

Верховна Рада України ухвалила Закон про внесення змін до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо необхідного страхового стажу для призначення пенсій інвалідам другої групи (№2511а).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 289 народних депутатів із 352, зареєстрованих у сесійній залі.

Законом встановлюється, що у період до 1 січня 2017 року (нині - до 1 січня 2016 року) особи, визнані інвалідами II групи, мають право на пенсію по інвалідності за наявності страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією, передбаченого абзацами другим - дванадцятим частини першої статті 32 цього закону.

Відео дня

Читайте такожУкраїнські фахівці почнуть встановлювати біонічні протези учасникам АТО з наступного року У пояснювальній записці зазначається, що законопроект розроблено з метою продовження до 1 січня 2017 року чинності правової норми, яка дозволяє призначати пенсії інвалідам другої групи за наявності у них страхового стажу такого ж, як у інвалідів першої групи.

"Якщо не внести зміни до закону, то з 1 січня 2016 року для особи, яка визнана інвалідом другої групи у віці 40 років, величина необхідного страхового стажу для призначення пенсії становитиме вже не 6 років, а 9 років, а для особи, яка визнана інвалідом другої групи у віці 50 років, замість 9 років страхового стажу необхідно мати в наявності 12 років страхового стажу, аби цій особі призначили пенсію по інвалідності", - йдеться у документі.

Читайте такожКабмін збільшив виплати на протезування для учасників АТО За словами голови Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмили Денісової, закон стосується майже 1600 осіб, для яких на рік потрібно 27 млн грн.