REUTERS

48,8% українців відмовлялись від лікування через брак коштів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать результати дослідження, які на брифінгу оприлюднила виконавчий директор благодійного фонду «Пацієнти України» Ольга Стефанишина.

Читайте такожМіжнародні організації "заощадили" Україні гроші на закупівлі ліків, просто знизивши необхідні квоти - експерт

Відео дня

Дослідження було проведене благодійним фондом у квітні-вересні 2016 року у рамках проекту USAID «(Без) коштовна медицина».

У той же час, як показало дослідження, 50,4% респондентів відкладали лікування через брак коштів, а 43,3% - продавали коштовні речі, майно, аби придбати ліки, або позичали кошти на препарати.

Також дослідження показало, що 97% українців платили за препарати, лікуючись амбулаторно, такий же відсоток респондентів платили кошти, лікуючись стаціонарно. У той же час 68,7% опитаних не звертаються до лікаря, займаючись самолікуванням.

«94% опитаних підтвердили, що головною проблемою в Україні є вартість ліків. 52% респондентів сказали, що не ходять до лікаря, а просто в інтернеті консультуються, як краще їм лікуватись. Вони також корегують собі списки ліків, коли бачать їх високу вартість, замінюють собі один препарат на інший, просто дивлячись в інтернеті. При чому 50% людей купили собі ліки, які ще не довели свою ефективність. Насправді, українці витрачають половину своїх коштів на ліки, які не є ефективними», - повідомила Стефанишина.

Читайте такожСистема української медицини є корумпованою - Супрун

Дослідження також показало, що 50% українців не довіряють лікарям.

Водночас директор регіональної місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові Сьюзан Фріц зазначила, що дослідження показало, що реформа системи охорони здоров’я є пріоритетною для України.

Своєю чергою, в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун наголосила, що наразі робиться все можливе, аби реформа медицини стартувала вже в цьому році. Вона вкотре зазначила, що медичні послуги в Україні повинні бути якісними і доступними для кожного пацієнта.