Провідні українські медики закликають народних депутатів прийняти закон щодо підвищення акцизу на тютюнові вироби.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив екс-міністр охорони здоров’я (січень - вересень 2005 р.), голова Національної ради з питань охорони здоров’я при Президенті України Микола ПОЛІЩУК.

За його словами, понад 90% випадків раку легень спричинені курінням, 95% пацієнтів, у яких серцевий напад стався до 35 років, були курцями.

Відео дня

“Внаслідок куріння щороку в Україні гинуть 100-110 тисяч людей, з яких понад 10 тисяч - пасивні курці. Тютюнова епідемія вбиває людей та підточує економіку нашої країни. Тому ми закликаємо особисто кожного депутата Верховної Ради проголосувати за законопроекти № 4202, що підвищує ставки акцизу на тютюнові вироби, та законопроект № 2110, який приводить законодавство України у відповідність до Рамкової Конвенції ВООЗ щодо боротьби проти тютюну,” - сказав М.ПОЛІЩУК.

Він вважає, що у березні 2009 року Україна має історичний шанс зробити прорив у боротьбі за зменшення курців, наголосивши, що з медичної точки зору, безумовно, сигарети викликають наркотичну залежність, а збільшення цін на тютюнові вироби у світі здатне зменшити показники смертності на 25%.

“Досвід минулого року засвідчив, що збільшення ставок акцизу на сигарети принесло додатково понад мільярд гривень до держбюджету. Водночас запропоноване у законопроекті № 4202 підвищення акцизних ставок поповнить його на понад 3 мільярди гривень вже цього року”, - відзначив М.ПОЛІЩУК, додавши, що українські медики сподіваються, що “певна частка цих надходжень піде на охорону здоров’я”.

Лікарі підписали Звернення до Верховної Ради України з проханням підтримати законопроекти №№ 4202 та 2110, яке направили до офісів усіх політичних партій.

Зокрема, під зверненням поставили свої підписи доктор медичних наук головний хірург-онколог МОЗ України Іван СМОЛАНКО, завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин КРАСОВСЬКИЙ, доктор медичних наук кардіолог Олена КВАША, директор Асоціації боротьби з інсультом Марина ГУЛЯЄВА, професор-кардіолог Тарас ЧАБАН.