Охоронець

В Україні щорічно реєструється близько 100 тисяч випадків інсультів. З них кожен четвертий – у віці до 60 років. Частота інсультів в Україні вища, ніж в будь-якій країні Європи. Разом з тим, у цих країнах інсульти вражають людей після 70 років, а у нас майже 25% - у передпенсійному віці.

Читайте такожУ пацієнтів з цукровим діабетом ризик смерті через інфаркт або інсульт підвищується у 5 разів - медикиМедики озвучили 6 рекомендацій, які допоможуть уникнути інсульту.

1. Слідкуйте за своїм артеріальним тиском. У 50% випадків високий тиск — це фактор ризику для розвитку ішемічних інсультів, у 60% — внутрішньомозкових крововиливів, у 30% — субарахноїдальних крововиливів. Якщо у вас схильність до гіпертензії — відвідуйте лікаря і приймайте ліки, які нормалізують тиск.

Відео дня

2. Відмовтеся від куріння, алкогольні напої вживайте дуже помірно. Куріння підвищує ризик інсульту у чоловіків на 40%, у жінок — на 60%. Зловживання алкоголем збільшує ймовірність інсульту в 4 рази.

3. Харчуйтеся правильно. Це допоможе уникнути розвиток атеросклерозу — він одна з основних причин атеросклероза. У 90-95% випадки ішемічного інсульту пов'язані з атеросклерозом церебральних та прецеребральных судин.

4. Займайтеся спортом, уникайте гіподинамії. Чим менше ви рухаєтеся, тим імовірніше інсульт.

5. Зайва вага — важливий фактор розвитку інсульту. Слідкуйте за масою тіла, позбавляйтеся зайвої. До того ж, через неправильний режим харчування може розвинутися діабет, що теж підвищує ймовірність інсульту.

Читайте такожСимптоми інсульту

6. Уникайте стресів.

Якщо почнете стежити за своїм артеріальним тиском, правильно харчуватися, займатися фізичними вправами і вести рухливий і здоровий спосіб життя — ви значно знизите шанси померти від інсульту.