УНІАН

На пілотний проект щодо платних послуг у чотирьох інститутах академії медичних наук виділено 200 млн грн.

Читайте такожМедичні інститути академії наук переводять на самоокупність: собівартість операцій - від 80 до 230 тисяч грн

Як повідомили УНІАН у МОЗ, пілотний проект реалізується відповідно до постанови КМУ від 14.06.2017 № 425 «Деякі питання реалізації пілотного проекту щодо зміни механізму фінансування надання медичної допомоги в окремих науково-дослідних установах Національної академії медичних наук»

Відео дня

Учасниками пілотного проекту є чотири державні установи НАМНУ: інститут хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова, інститут нейрохірургії імені академіка А. П. Ромоданова, інститут серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова та інститут кардіології імені академіка М. Д. Стражеска

Проведення зазначеного пілотного проекту передбачає відпрацювання механізму переходу від утримання закладів до оплати наданих ними медичних послуг з метою створення якісної та ефективної системи надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, орієнтованої на пацієнта. НАМН буде виконувати роль замовника послуг, інститути – постачальників. Між ними будуть укладені договори, і, таким чином, пацієнт не буде платити за операції.

Для цього потрібно МОЗ та НАМН затвердити примірні договори про медичне обслуговування населення учасниками пілотного проекту; порядок направлення пацієнтів відповідно до медичних показань в заклади охорони здоров’я, що є учасниками пілотного проекту, та порядок надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги у таких закладах; перелік послуг з надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги кожним учасником пілотного проекту;  розрахунки тарифів на послуги з надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги учасниками пілотного проекту.

Також МОЗ має затвердити тарифи на послуги з надання медичної допомоги, які мають розрахувати учасники пілотного проекту.

Для забезпечення можливості розрахунків тарифів використана методика покрокового рознесення витрат (JLN), яка сьогодні застосовується в більшості національних систем охорони здоров’я та рекомендована ВООЗ.

Наразі розрахунки згідно з методикою зроблені Інститутом нейрохірургії імені академіка А. П. Ромоданова. Оплачуватися будуть лише унікальні послуги, які не можна отримати в інших лікарнях.

На проведення пілотного проекту Мінфін виділив 200 млн гривень. Це додаткові кошти до базового бюджету Академії наук на період проведення пілотного проекту. На першому етапі проекту Академія наук буде на так званому гібридному фінансуванні: базове фінансування + додаткові 200 млн грн пілотного проекту. З 2018 року, коли схема фінансування буде відпрацьована, планується перехід на нову систему фінансування, коли держава платить виключно за послуги, згідно розрахованого та затвердженого тарифу, в який включена, в тому числі, заробітна плата лікарів-практиків, ліки та оплата комунальних послуг. Планується перевести на цю систему і інші інститути Академії наук.

Початок проекту очікується протягом вересня, після затвердження НАМН та МОЗ усіх документів.

Читайте такожРахункова палата звинувачує МОЗ у провалі закупівель ліків через міжнародні організації

Як повідомляв УНІАН, собівартість операцій в інститутах НАМНУ становить від 80 тис. грн до 230 тис. грн. Раніше велику частину цих витрат покривали з держбюджету, тепер пацієнтам доведеться платити за операції зі своєї кишені або через страхові компанії.

Пілотний проект із впровадження платних послуг та переходу на самоокупність у чотирьох столичних інститутах – серцево-судинної хірургії ім. Амосова, нейрохірургії ім. Ромоданова, хірургії та трансплантології ім. Шалімова та кардіології ім. Стражеско повинен був розпочатися з 1 липня. Але офіційно запустити пілотний проект не вдалося, тому що методичка для розрахунку собівартості послуг операцій з МОЗ надійшла тільки 30 червня. Постраждали і пацієнти – через нестачу фінансування їх відправляли додому чекати операцій. 

"Інститути, що беруть участь у пілотному проекті, повинні зберегти базове фінансування – на комуналку і зарплату. Жодні платні послуги не потягнуть таку махіну, як наш інститут", - зазначав директор інституту хірургії ім. Шалімова  Олександр Усенко.