Ілюстрація REUTERS

Трансформування урядового експерименту з дистанційної торгівлі та поштової доставки ліків в законодавчу площину дозволить не тільки реалізувати президентський курс на зниження вартості медичного обслуговування в Україні, але й врятувати тисячі пацієнтів, чиє життя залежить від швидкого пошуку та своєчасної доставки дефіцитних препаратів.

Таку думку висловила заслужений лікар України, менеджер з адміністративних питань медичного центру «Доктор Царук» Оксана Манюх, коментуючи інформацію про підготовку в парламенті законодавчих змін щодо врегулювання послуг дистанційної торгівлі та поштової доставки медичних засобів та супутніх товарів.

«Взяти людей, наприклад, які перенесли операції з пересадки нирки. Складна операція і важкий курс реабілітації. Знайти необхідні препарати в аптеках непросто. Держава також не забезпечує хворих повною мірою і не завжди вчасно. Іноді виникає необхідність купувати препарати й замовляти їхню доставку з-за кордону. Тому доставка ліків поштою для людини є не тільки дуже зручною, але й часом життєво необхідною послугою. Тим більше в умовах карантину традиційна закупівля препаратів стала більш проблемною. І якщо на законодавчому рівні дозволять дистанційну торгівлю і поштову доставку, думаю, цього тільки порадіють пацієнти та лікарі. Можливо, необхідно чітко прописати групи препаратів, дозволених до дистанційної торгівлі й доставки, щоб не було зловживань. В іншому, послуга дуже потрібна. Особливо для лікарень. Якщо кур'єри будуть доставляти ліки, особливо дефіцитні, вирішиться багато проблем», - стверджує Манюх.

Відео дня

Читайте такожМОЗ визначило рівень летальності COVID-19 в Україні

Солідарний з колегою завідувач кафедри терапевтичних дисциплін ЧНУ ім. Петра Могили Максим Зак.

«Жодних проблем у дистанційній торгівлі та поштовій доставці препаратів я не бачу. Ліки доставляють з усіма документами, ліцензіями, реєстраційними свідоцтвами. Тобто якщо цей сервіс буде легальним, я цілком підтримую такі послуги. Дистанційна торгівля успішно працює не тільки в усьому світі, але і в Україні. Особливо цей сервіс виявився актуальним і затребуваним в умовах карантину. Люди замовляють доставку ліків, їм привозять. Це вже стало нормою життя. Візьмемо, наприклад, дрібні населені пункти, де за 10 км є невеликий аптечний кіоск. Або, поїдеш відпочивати на Азовське море. Там теж є маленькі аптечки з 50-100 найменувань препаратів першої необхідності. Де людині купити потрібні ліки в такій ситуації? Єдиний вихід – замовити в інтернеті та оформити доставку», - вважає Зак.

Про очевидність та актуальність практики дистанційної торгівлі ліками говорить і завідувач інформаційно-аналітичного відділу КНП «Міська клінічна лікарня №21» Дніпровського міської ради Анатолій Анчишкін.

«Цей сервіс давно вже практикується в інших країнах. Це цілком нормальна практика, до якої повинна нарешті вдатися й Україна. Такий сервіс повинен працювати не тільки в період карантину. Тому що проблема з оперативним забезпеченням ліками, особливо важко хворих людей, які перебувають у стаціонарних відділеннях лікарень, була завжди і її необхідно вирішувати. Можу навести приклад зі своєї практики. Пацієнтам вручають список необхідних ліків, які вони повинні придбати. А в найближчій аптеці їх немає. Родичі починають мотатися містом. Все це – час, нерви й гроші. У випадку з дистанційною торгівлею, варто лише знайти ліки в інтернеті та замовити експрес-доставку. Ліки привезуть прямо у відділення. Це дуже полегшує життя. Перспективи цього сервісу величезні», - переконаний Анчишкін.

Як повідомляли ЗМІ, до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля звернувся Союз підприємців України з проханням внести до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва, роздрібної, оптової торгівлі та імпорту лікарських засобів зміни, що дозволяють дистанційний продаж і поштову доставку ліків. Розробкою відповідних змін зараз займаються члени парламентського Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги й медичного страхування.