Майже половина українців мають антитіла до коронавірусу / фото УНІАН

Щонайменше 40% українців мають антитіла до збудника COVID-19.

Про це йдеться у повідомленні Центру громадського здоров’я МОЗ України про перше дослідження для визначення кількості населення, що має антитіла до коронавірусу SARS-CoV-2 — збудника COVID-19.

"Станом на червень-липень 2021 року у 40,5% учасників дослідження виявили визначувані антитіла класу IgG до одного з білків коронавірусу SARS-CoV-2 (RBD-домена S1-протеїну). За попередньою статистичною оцінкою, якщо цей показник екстраполювати на все населення України, то він, імовірно, буде в межах від 39,3% до 41,7%", - йдеться в повідомленні.

У ЦГЗ зазначають, що це значення варто розцінювати, як мінімальну частку українців, що були інфіковані SARS-CoV-2 з початку пандемії. Фактична ж кількість, імовірно, є більшою, адже на результати дослідження впливають такі фактори:

  • частина людей у певні періоди після інфікування не має антитіл до RBD-домена S1-протеїну, але має антитіла до інших білків — це буде додатково оцінено в рамках дослідження;
  • через можливу нетривалу циркуляцію антитіл у частини людей, які перенесли COVID-19, вони могли зникнути до моменту дослідження;
  • рівні антитіл могли бути занизькими для виявлення лабораторними методами або знаходитися на рівні, нижчому за поріг конкретної тест-системи.

Звертається увага, що усі ці аспекти будуть враховані під час поглибленого аналізу результатів дослідження. Дослідницька команда планує підготувати повний звіт у вересні 2021 року.

Збір даних для дослідження тривав з 7 червня по 9 липня 2021 року. Упродовж 5 тижнів в усіх регіонах України працювали 54 мобільні бригади, що проводили забір крові та опитували українців про їхній досвід захворювання на COVID-19, поведінку під час пандемії, дотримання карантинних норм, соціально-демографічні фактори, що можуть вплинути на інфікування, тощо.

Усього до збору даних долучилися 154 інтерв’юери, 168 медичних працівників, 87 працівників і волонтерів Товариства Червоного Хреста. До центрифугування та зберігання зразків крові було залучено 129 закладів охорони здоров’я.

У рамках дослідження опитали та зібрали придатні для аналізу зразки крові від 6 тис. 398 здорових дорослих людей, обраних випадковим чином. Третина учасників дослідження проживає в сільській місцевості, третина — в обласних центрах, ще третина — в інших містах і селищах міського типу.

Читайте такожШтам "Дельта" на порозі. Чи готова Західна Україна першою зустріти нову хвилю коронавірусу

Фінансують дослідження Світовий банк і Товариство Червоного Хреста України.

Результати дослідження будуть використані Радою національної безпеки та оборони України, Міністерством охорони здоров’я України, Центром громадського здоров’я та іншими державними установами і громадськими організаціями для раціонального планування подальших протиепідемічних і профілактичних заходів.

Такі дослідження рекомендовані ВООЗ.

Вас також можуть зацікавити новини