Як розрахувати свій ІМТ / фото ua.depositphotos.com

Індекс маси тіла або ІМТ - важливий показник здоров'я, який потрібно знати кожній дорослій людині. Цей показник допомагає визначити, чи є у людини зайва вага. Розрахувати свій ІМТ кожен може самостійно - складні обчислення для цього не потрібні.

Що таке ІМТ і що він визначає

Індекс маси тіла визначає оптимальне співвідношення зросту і ваги людини, яке вважається здоровою нормою. Занадто високий ІМТ вказує на надмірну вагу, а ІМТ нижче норми означає недобір ваги.

При цьому варто пам'ятати, що не завжди ІМТ показує точні результати. Наприклад, у спортсменів велика вага обумовлена розвиненою мускулатурою, і вони можуть бути стрункими навіть при високому ІМТ. А у деяких людей з нормальним ІМТ може бути зайва вага, оскільки у них жир частково замінює м'язи.

Відео дня

ІМТ не тільки встановлює норму ваги, але і є показником здоров'я. Високий ІМТ пов'язаний з підвищеним ризиком онкологічних захворювань і з меншою тривалістю життя.

Як розрахувати свій ІМТ

Для дорослих (старше 18 років) ІМТ розраховується за простою формулою:

ІМТ = маса тіла в кілограмах / висота в метрах²

Наприклад, для людини з ростом 170 см і вагою 65 кг ІМТ розраховують так:

65 / (1,7 * 1,7) = 22.49

Що означають результати ІМТ

Норма ІМТ відрізняється від статі і віку людини - у жінок цей показник повинен бути нижчим. Фахівці та медики часто сперечаються про те, який ІМТ слід вважати нормою. Всесвітня організація охорони здоров'я називає такі норми:

  • 16 і менше - недостатня вага;
  • 16-18, 5 - дефіцит маси тіла;
  • 18,5-25 - нормальна вага;
  • 25-30 - надмірна вага або предожіреніе;
  • 30 і вище - ожиріння.

Вас також можуть зацікавити новини: