
Споживання кефіру пов'язане зі змінами балансу мікробіома, що може сприяти здоров'ю травної, імунної та метаболічної систем.
Про це йдеться у великому огляді вчених про вплив кефіру на здоров'я, пише News-medical. Вчені зазначили, що молочнокислі бактерії ферментують молочні субстрати, метаболізуючи лактозу і виробляючи молочну кислоту. Крім молочної кислоти, мікроби виробляють бактеріоцини, кателіцидин, вуглекислий газ, ацетальдегід і перекис водню, які потенційно можуть послаблювати або знищувати поширені кишкові патогени.
У кефірі також було виявлено антимікробні бактерії. Оцтова кислота та її метаболіти, також виявлені в кефірі, можуть посилювати моторику клубової кишки, покращувати кровообіг у товстій кишці та сприяти підтримці гомеостазу епітелію.
У кефірі присутні дріжджі, які мають антимікробні, антиоксидантні та протизапальні властивості, що можуть допомогти при таких захворюваннях, як синдром подразненого кишківника і хвороба Крона.
Дослідження показали різні ефекти після вживання кефіру. Наприклад, у тяжкохворих пацієнтів кефір підвищив індекс здоров'я кишкової мікробіоти, незважаючи на зниження її різноманітності. У жінок спостерігалося значне збільшення кількості бактерій і поліпшення показників фізичної функції та психічного здоров'я.
Вчені також встановили, що споживання кефіру змінює кількість молочнокислих бактерій у кишковому мікробіомі, що може сприяти змінам у стані здоров'я кишківника та всього організму. Наприклад, дослідження показали, що кефір призводить до позитивних змін рівня інсуліну, якщо вживати його натщесерце, а також до нормалізації артеріального тиску.
Також встановлено, що споживання кефіру знижувало рівень бактерій, що спричиняють карієс як у дорослих, так і в дітей.
Інші новини про користь кефіру
Раніше було названо 5 причин пити кефір щодня. Зокрема, дієтологи зазначили, що в кефірі багато пробіотиків і необхідних поживних речовин, а вони відповідають за численні переваги продукту - від здоров'я кишківника до підтримки м'язів.