4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку. У цей день поширюється інформація про онкологічні захворювання, щоб підвищити обізнаність та усвідомленість людей щодо ризиків. Рак є другою причиною смертності у світі. Але є і гарні новини: згідно з даними Всесвітньої організації здоров'я, до 50% онкологічних захворювань можна запобігти, якщо зменшити вплив факторів ризику. Компанія "Альфа Страхування" у цей день хоче нагадати українцям, що варто робити для захисту свого здоров'я від раку. Рекомендації розроблені спільно з лікарем-онкологом — Мальцем Міланом. 

Жити без тютюну 

Паління тютюну є одним із головних факторів ризику онкологічних захворювань. Куріння спричиняє рак дихальних шляхів, ротової порожнини, гортані, стравоходу тощо. Припинити паління для багатьох складно, адже формується залежність. Тож варто планувати поступове зменшення тютюну у житті і в процесі заохочувати досягнення маленьких результатів. 

Відео дня

Збалансувати раціон

Повноцінне та правильне харчування може знизити ризик онкологічних захворювань. Для профілактики раку лікарі радять регулярно вживати натуральні продукти рослинного походження: свіжі фрукти й овочі, цільнозернові та бобові. Варто зменшувати обсяг обробленої їжі: консерви, ковбаси тощо, а також не зловживати алкоголем. 

 Підтримувати фізичну активність 

Біг на свіжому повітрі або тренування у фітнес-клубі — кожен може обрати зручний та цікавий для себе спосіб підтримувати фізичну активність. Для профілактики захворювань достатньо 30 хвилин на день приділяти фізичним вправам. Доречним буде навіть прогулянка на свіжому повітрі та ранкова гімнастика. 

Піклуватися про ментальне здоров'я

Хронічний стрес та емоційні навантаження негативно впливають на фізичне здоров'я людини, тож варто дбати й про психоемоційний стан. Нещодавно компанія "Альфа Страхування" ініціювала промокампанію "бо себе люблю", в межах якою блогери та лідери думок розповідали про турботу про себе. Надихнутися історіями можна за посилання.

Робити щеплення 

За даними ВОЗ, приблизно 30% випадків раку в країнах з низьким та середнім рівнем доходу обумовлені вірусним гепатитом та вірусом папіломи. Вакцинація проти цих вірусів може стати ефективною профілактикою раку печінки та раку шийки матки.

Засмагати обережно 

Одним із найбільш поширених онкологічних захворювань є рак шкіри. Йому легко запобігти, якщо захищати себе від прямого сонячного випромінювання. Лікарі рекомендують використовувати сонцезахисні засоби (крем, бальзам тощо), особливо у сонячні дні протягом року, не тільки влітку. 

Регулярно перевіряти здоров'я

Онкологічні захворювання можна попередити, якщо робити регулярні профілактичні огляди у спеціалістів, та скринінгові дослідження. 

"Для різних типів раку це збільшує шанси на раннє виявлення хвороби і підвищує ефективність лікування. Для оптимального графіка онкоскринінгу варто обговорити його з лікарем", — додає онколог Малець Мілан. 

Профілактичні дії збільшують шанси на здоров’я. Посилити свій захист від ризиків ракових захворювань можна за допомогою медичного страхування. Компанія "Альфа Страхування" розробила спеціальну програму "Подаруй собі життя" для захисту клієнтів під час лікування раку. В залежності від обраних опцій, страховка передбачає організацію та оплату діагностики і лікування в сучасних клініках України, Ізраїлю, Іспанії, Південної Кореї,  Туреччини, Польщі та Іспанії. Це значно може полегшити процес одужання і захистити від непередбачуваних витрат.