Чому не варто приймати валер'янку / фото depositphotos.com

Чималу частину на полицях наших аптек займають так звані "фуфломіцини" - ліки, які не лікують хворобу і є звичайними підробками. Ці ліки дійсно можуть допомогти вам через ефект плацебо, тобто самонавіювання. Але їхня неефективність доведена науково, і вони майже не застосовуються в інших країнах світу.

Серед "фуфломіцинів" є і надзвичайно популярні препарати, які знайомі кожному українцю. Одним з них є всім знайома і часто рекламована валер'янка.

Чи допомагає валер'янка - розвінчання міфу

Про те, що валеріана як заспокійливе має низьку ефективність, розповів невролог, психіатр і прихильник доказової медицини Євген Скрипник. 

Відео дня

За словами медика, ефективність валер'янки майже не відрізняється від плацебо, тобто підроблених препаратів "пустушок". Це стосується будь-яких різновидів валер'янки, в тому числі і рекламованої "болгарської валер'янки".

"Ефективність валеріани 20-25%, дійсно немає протипоказань і побічних ефектів! Все добре! Але ефективність дорівнює ефекту плацебо! Ви знаєте людей, які після отруєння валеріаною зверталися до лікарні?"- каже лікар.

Заспокійлива дія валер'янки може бути обумовлена наявністю спирту. "Що дійсно може допомагати в спиртовому розчині валеріани, то це спирт, і сам процес "підрахунку" крапель," - пише Євген Скрипник. 

Що говорить про валер'янку наука

Валер'янка як лікарський препарат не визнається більшістю авторитетних медичних організацій. Дослідження валер'янки показують, що вона не допомагає при безсонні і не знижує тривожність. Шкоди препарат не принесе, але і користі теж. 

В іншому дослідженні було зроблено висновок, що валеріана як заспокійливе не має доведеної ефективності.

Ще один науковий аналіз показав, що дозування валер'янки нище за 100 мг не має ефекту на організм. Щоб препарат хоч якось подіяв, доза на один прийом повинна містити від 300 мг до 1 г екстракту валеріани.

Кому допомагає валер'янка

Хоч на людей валер'янка практично не діє, доведено її сильну дію на домашніх котів. Препарат впливає на тварин приблизно як наркотик. Іноді ветеринари можуть виписати валер'янку котам як лікарський засіб, але здоровим тваринам її давати не потрібно.

Допускається, що така дія ліків на кішок обумовлена наявністю в валеріані речовини актинідину, яка по запаху нагадує котячі феромони. 

Вас також можуть зацікавити новини: