На Харківщині представники омбудсмена виявили численні порушення у психіатричній лікарні міста Барвінкове. Закладу майже століття, щонайменше 30 років його не ремонтували, але хворі потерпають не лише від холоду та плісняви.

Але найстрашнішими виявились зовсім не палати. За документами, у лікарні мало бути 56 людей, але комісія нарахувала лише 41 пацієнта. У медзакладі пояснили, що ті відсутні у лікарняній відпустці, але п’ятьох пацієнтів згодом знайшли у зачиненому холодному приміщенні на території лікарні, йдеться в сюжеті ТСН.

Комісія пов’язує це зі своїм візитом і спробою приховати правду, котру могли розповісти ці пацієнти. Один із них, незрячий чоловік, кілька годин провів на холоді в одних капцях. В офісі омбудсмена дії персоналу називають катуванням, і впевнені, що пацієнтів залякують. "Коли ми випустили цих пацієнтів, вони говорили, що до них застосовують фізичне насилля, що їх там б’ють, що вони боялися повернутися до відділення, тому що зможуть збільшити лікування. Замість однієї-двох таблеток може бути більше, або уколи збільшаться", - каже Ірина Сергієнко.

Журналісти в лікарні керівництва не знайшли, на занедбаній території зустріли лише завгоспа. Він переконаний, що умови не гірші, ніж в інших медзакладах, хоч фінансування мінімальне. А пацієнти, мовляв, самі псують меблі.

Читайте такожНа Сумщині судитимуть головну лікарку психлікарні за підозрою у катуванні пацієнтів

У жоден із корпусів, окрім адміністративного, журналістів так і не пустили. Головного лікаря на роботі немає, спілкується він лише телефоном, а звинувачення в катуваннях не коментує взагалі.

Але давати свідчення керівнику все ж доведеться, бо вже відкрито кримінальне провадження за незаконне позбавлення волі. Але у поліції кажуть, що від пацієнтів скарг не мають.  "Всі особи, які перебували в лікарні, були нами освідчені, у них не виявлено не те що тілесних ушкоджень, а вони навіть не хворіли на ОРЗ. Пацієнти не скаржилися, вони всі були опитані та допитані", - запевняє начальник слідства Барвінківського відділу поліції Сергій Баранов. 

Тим часом в облдержадміністрації кажуть, що головного лікаря відсторонили від виконання обов'язків, а висновки будуть згодом. "Ми маємо бути об'єктивні та неупереджені, чекаємо на висновки комісії. Будуть всі дані, які є, поясненя, розберемось, суворо зреагуємо", - пообіцяв заступник голови ХОДА Михайло Черняк. Чому не реагували раніше – чиновники не пояснюють. Лише обіцяють виділити гроші на ремонт лікарні. За інформацією з офісу омбудсмена, смертність у цьому медзакладі  дуже висока – лише торік померли 14 пацієнтів, а цього року вже 23. 

Раніше стало відомо, що у Дніпровській психіатричній лікарні із суворим наглядом незаконно утримували пацієнтів, зокрема шістьох іноземців.