
Чай має безліч корисних для здоров'я властивостей, крім того, що він допомагає підтримувати водний баланс.
Видання Prevention дізналося у дієтологів, який чай - чорний чи зелений - корисніший і чи підходить він вам найкраще для досягнення ваших цілей у сфері здоров'я.
Користь і недоліки чорного чаю
"Чорний чай може допомогти підтримувати здоров'я серця", - сказала дієтологиня Даян Хан.
Науковий огляд показав, що вживання від однієї до чотирьох чашок чорного чаю на день може допомогти запобігти розвитку ішемічної хвороби серця.
"Чорний чай містить поліфеноли та антиоксиданти, які підтримують здоров'я серця і кишечника", - сказала дієтологиня Кетлін Гарсія-Бенсон.
Згідно з даними Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, найпотужнішими з них є теафлавіни, які утворюються під час окиснення і тому не присутні в жодному іншому виді чаю. Згідно з дослідженням журналу Trends in Food Science & Technology, теафлавіни захищають клітини від ушкоджень, можуть блокувати запалення і навіть боротися з вірусами (звідси і порада пити чай під час хвороби). Чорний чай також містить флавоноїди - ще один тип антиоксидантів, який, як доведено, підтримує нормальний кров'яний тиск і когнітивні функції.
Проте у чорного чаю є кілька потенційних недоліків. Хан зазначила, що він містить найбільшу кількість кофеїну з усіх видів чаю, тому, якщо ви чутливі до кофеїну, вам слід стежити за його кількістю.
"Чорний чай з часом може забарвити зуби", - додала Гарсія-Бенсон. Ба більше, дослідження, в якому вивчали зелений чай, чорний чай і два види кави, показало, що з усіх чотирьох напоїв саме чорний чай спричиняє найбільшу зміну кольору зубів.
Гарсія-Бенсон зазначила, що чорний чай також може знижувати засвоєння заліза організмом, особливо заліза з рослинних продуктів.
Користь і недоліки зеленого чаю
Цей чай має деякі корисні властивості. "Зелений чай може відігравати роль у профілактиці деяких видів раку, сприяти здоровій вазі та зміцнювати здоров'я серця і мозку", - зазначила Хан.
Огляд у British Journal of Nutrition показав, що регулярне вживання зеленого чаю може сприяти зниженню ваги. "За постійного вживання він може сприяти невеликому посиленню окислення жирів", - пояснила Гарсія-Бенсон.
Катехіни зеленого чаю, найпотужніші антиоксиданти в напої, як було показано, впливають на виживання, ріст і проліферацію ракових клітин. А амінокислота L-теанін може поліпшити розумову діяльність і настрій. "L-теанін може сприяти концентрації уваги та сприяти спокійній пильності", - зазначила Гарсія-Бенсон.
Зелений чай має ті самі потенційні недоліки, що й чорний, включно з вмістом кофеїну та здатністю перешкоджати засвоєнню заліза. Однак він містить менше кофеїну і меншою мірою блокує засвоєння заліза, ніж його окислений аналог.
Чорний чай проти зеленого: що краще для схуднення?
Гарсія-Бенсон порадила вибирати для цієї мети зелений чай. "Зелений чай може мати невелику перевагу в розщепленні жиру, особливо за умови вживання кілька разів на день, в той час як чорний чай може сприяти контролю ваги, замінюючи висококалорійні кавові напої в чистому вигляді та допомагаючи знизити відчуття голоду завдяки більш високому вмісту кофеїну", - пояснила вона.
Інші новини про чай
Раніше було названо 10 найкращих видів чаю, корисних для здоров'я. Серед таких напоїв є зелений, чорний, білий і ромашковий чаї.