У Великобританії все активніше перемикають курців зі звичайних сигарет на електронні / фото REUTERS

У Великобританії, де діють чи не найжорсткіші антитютюнові закони в світі, а ціна пачки сигарет минулого року становити від 9,7 до 13,6 британських фунтів (350-500 грн - за пачку), намагаються боротися з курінням не тільки підвищенням цін, але і переключаючи курців на потенційно менш небезпечну нікотинову продукцію – перш за все, на електронні сигарети.

Вже не перший рік National Health Service (система охорони Здоров'я Великобританії) офіційно рекомендувавши тим курцям, які не можуть кинути, переходити зі звичайних сигарет на електронні. 

Англійський держорган Public Health Englandе ще в 2015 р визнавши, що вейпи на 95% менш шкідливі, ніж традиційні сигарети. А минулого року опублікував вже сьомий звіт за вейпінгом, згідно з яким, в 2020 р вейпінг в Англії став найпопулярнішим і найуспішнішим способом кинути палити. Більш того, рівень успішності повної відмови від куріння при використанні вейпінгу навіть виріс з 59,7% в 2019 р. до 74% в 2020 р.

Відео дня

Але якщо раніше держоргани Британії в основному обмежувалися рекомендаціями, то в кінці минулого року британське МОЗ розв'язавши лікарям прописувати вейпінг для відмови від куріння. 

А вже цього року в деяких регіонах країни місцева влада спільно в громадськими організаціями почали реалізовувати ці норми на практиці. 

Одним з перших стало місто Кіркліс (в Західному Йоркширі, Північна Англія).  Міська рада Кіркліса спільно з йоркширським співтовариством з вивчення раку (Yorkshire Cancer Research) почавши спільну програму, в рамках якої курцям будуть пропонуватися сертифіковані Девайси для вейпінгу – з метою знизити рівень куріння звичайних сигарет. Також при необхідності, будуть надаватися ліки і забезпечуватися Психологічна допомога.  

- Я радий вітати запуск вейпінгової програми саме в нашому місті. Упевнений, що спільна програма з йоркширським співтовариством з вивчення раку допоможе тим жителям, які хочуть кинути палити, вести більш здоровий спосіб життя – заявив член міської ради Кіркліса з питань охорони здоров'я і соціального забезпечення Муссарат Хан.

Своєю чергою, в йоркширському співтоваристві з вивчення раку нагадали, що в середньому до 57 тис.курців в Англії щорічно кидають палити за допомогою вейпінгу. І що, згідно зі звітами міжнародної мережі дослідників у сфері охорони здоров'я Кохран, вейпінг набагато ефективніше знижує рівень куріння, в порівнянні з нікотиновими жуйками, пластирами, інгаляторами та іншими видами нікотинзамісної терапії.

Водночас, при використанні вейпінгових девайсів експерти радять уникати вживання рідин для вейпінгу невідомого, часто нелегального Походження. А з метою зниження ризиків - використовувати Т. зв. вейпінгові системи закритого типу (або т.зв. під-системи) від відомих світових виробників – наприклад, Juul або IQOS VEEV, в яку розробники впровадили навіть технологію перевірки віку користувача.