Гепатит А - інфекційне захворювання печінки, яке зазвичай успішно лікується / фото ua.depositphotos.com

У Вінниці госпіталізовано 135 людей, з яких підтверджено діагноз захворювання на гепатит А у 122 випадках. Про це повідомила завідувач відділу організації епіднагляду Центру громадського здоровя Оксана Кошалко в ефірі телемарафону.

"За останніми офіційними даними, які ми отримали від Центру контролю та профілактики хвороб Вінницької області, в нас є 135 госпіталізованих пацієнтів. Серед яких лабораторно підтверджено 122 випадки, тобто решта матеріалу відібрано і знаходиться на лабораторному дослідженні", - повідомила вона.

При цьому Кошалко додала, що продовжують надходити термінові повідомлення, що ще частина пацієнтів знаходиться з підозрами на амбулаторному лікуванні.

Відео дня

Експерт повідомила, що вже реєструються хворі не тільки в місті, але в найближчих районах області, але поки що йдеться про поодинокі випадки.

Кошалко зазначила, що причина спалаху на сьогодні не встановлена. За її словами, проводяться дослідження проб води, зокрема, з й водопроводу.

"Треба памятати, що вірусний гепатит А має фекально- оральний механізм зараження, тобто це кишкова інфекція і зараження відбувається через забруднені руки та продукти харчування і, можливо, через воду. Краща рекомендація - не вживати не прокипячену воду, а овочі та фрукти треба мити переваною кипяченою водою. Та добре мити руки", - розповіла вона.

Вірусний гепатит А - що відомо

Як повідомляв УНІАН, в Україні зафіксовано спалах рідкісного захворювання. Вірусний гепатит А за короткий час вразив вже понад 100 людей у Вінниці та Вінницькій області. Причини епідемії поки невідомі-передбачається, що люди заразилися через воду. Вінницькі лабораторії перевіряють на наявність вірусу зразки води з різних джерел.

Як повідомляє МОЗ України, хвороба Боткіна або гепатит А - це рідкісне захворювання, характерне для країн з обмеженим доступом до чистої води. Це інфекційне захворювання печінки, яке зазвичай успішно лікується, але у важких випадках може призвести до ниркової недостатності. Від гепатиту А можна купити вакцину в аптеках, а перехворілі отримують довічний імунітет. Смертельність хвороби становить близько 0,5%.

Гепатит А має інкубаційний період у 10-30 днів, протягом якого у хворого не проявляються симптоми і не діагностується інфекція, але він може бути переносником.

Симптоми гепатиту А на початковій стадії можуть бути такі:

  • сильна слабкість;
  • ломота в тілі;
  • підвищення температури тіла;
  • головний біль;
  • нудота;
  • діарея;
  • втрата апетиту.

В основний період захворювання головним симптомом гепатиту А є жовтяниця. Вона проявляється у 70% дорослих заражених. У хворого жовтіє шкіра і білки очей, а також темнішає сеча. 

Вас також можуть зацікавити новини: