Ілюстрація REUTERS

Дослідження японських учених з Університету Канадзави свідчить: зерна кави містять в собі речовини, що зупиняють ріст різних типів раку простати.

Йдеться про рослинні сигнальні молекули – два компоненти кави, таких як кафестол і кавеол. В експериментах з тваринами фахівці переконалися: ці речовини мають потужні протиракові властивості, пише MedikForum.

Читайте такожВиявлено несподівану користь чаю

Відео дня

За словами авторів нового проекту, кава привернула їхню увагу після того, як при зборі статистичних даних про частоту розвитку раку простати було помічено: чоловіки, які регулярно вживають каву, рідше демонструють схильність до цього онкологічного захворювання. Зокрема, вчені встановили, що любителі кави серед представників мужньої статі хворіють на рак простати на 11% рідше.

Припустивши, що кава може мати захисний ефект щодо раку передміхурової залози, дослідники виділили з кавового екстракту шість активних речовин та протестували їхній вплив у різноманітних комбінаціях на розвиток різних типів «чоловічого» раку. Випробування проводилися як у лабораторних умовах на клітинних культурах в пробірках, так і на мишах - носіях пухлини. В результаті цих дослідів дослідники зробили висновок про те, що дві речовини, які входять до складу кави, – кафестол і кавеол – рослинні сигнальні молекули, що мають потужні властивості, що зупиняють ріст пухлин.

Тепер учені хочуть зрозуміти, як саме працюють кавові речовини. Розуміння механізмів їхньої дії допоможе отримати перші ліки від типів раку простати, які не піддаються традиційній терапії, вважають фахівці.

Раніше вчені з'ясували, що в каві міститься речовина, за допомогою якої можна загальмувати старіння мозку.