фото pixabay.com

У Франції жінка, яка стала безплідною після курсу лікування раку, змогла все ж народити дитину. Це стало можливим, тому що лікарі ще п’ять років тому вилучили її яйцеклітини й заморозили.

Як пише The Guardian, фахівці у сфері планування сім’ї в клініці Університету Антуа Беклера кажуть, що народився здоровий хлопчик, якого батьки назвали Жуль. Він став першою дитиною, яка з’явилася на світ завдяки новій процедурі.

Читайте також74-річна жінка народила двійню

Відео дня

«Ми не знали напевне, чи зможуть ці заморожені яйцеклітини вижити й зберегти свій потенціал для вагітності й народження природним шляхом», - сказав голова відділення репродуктивної медицини й захисту фертильності у клініці Мішель Грінберг.

«Для нас це стало приємним сюрпризом», - сказав він.

Жінці, ім’я якої не розголошується, запропонували консультацію щодо фертильності перед тим, як вона мала пройти курс хіміотерапії для лікування раку грудей у 29-річному віці. Препарати, які використовуються у таких випадках, можуть серйозно вплинути на здатність мати дітей. Лікарі відкинули стандартну процедуру із застосування гормонів для стимулювання яєчників, щоб вони почали виробляти статеві клітини. Вони пояснили, що це може також змусити рак вирости. Іншим варіантом було видалити й заморозити тканини з яєчників пацієнтки, щоб потім імплантувати їх назад. Однак, жінка відмовилася, тому що операція була надто інвазійна.

Читайте такожУ Китаї жінка з коронавірусом народила здорову доньку (фото)

Замість цього вона обрала метод збору яйцеклітин на ранній стадії. Після цього їх миттєво заморозили в лабораторії за допомогою азоту, щоб скоротити можливість утворення крижаних кристалів, які знищать клітини.

Після того, як пацієнтка здолала рак, вона виявила, що більше не може завагітніти. Тому повернулася в клініку по допомогу. Команда Грінберга розморозила сім яйцеклітин, шість з яких пережили процедуру. Їх запліднили, але лише одна з них змогла розвинути здоровий ембріон, підвищивши шанси на успішну вагітність. Хлопчик народився, коли жінці було 34 роки. Грінберг сказав, що хоч процедура не надто ефективна, вона все ж може допомогти деяким жінкам народити дітей, коли всі інші варіанти вичерпані.