
Вони погано розчиняються у воді, але добре розчиняються в жирах, пише Здоров'я. Відомі каротиноїди — зеаксантин, лікопен і лютеїн.
Більшість з тих чи інших причин вживає недостатньо овочів, а значить, мало каротиноїдів. Щоб збільшити кількість цих речовин, що потрапляє в організм, досить додавати в салат варені яйця.
Читайте такожПродукти з калієм нормалізують артеріальний тиск
В Університеті Пердью провели дослідження, як варені курячі яйця в салаті впливають на засвоєння каротиноїдів з овочів. Кожен з 16 учасників протягом 10 годин послідовно з'їв 3 тарілки салату: без яєць, з додаванням одного вареного яйця і з додаванням трьох яєць. Щогодини у випробовуваних забирали кров для біохімічного аналізу. У крові учасників виявляли в 3,8 разів більше каротиноїдів після поїдання салату з трьома яйцями, ніж після тарілки салату без яєць.
Засвоєння каротиноїдів поліпшується тому, що яйця містять багато ліпопротеїнів, у яких добре розчиняються лютеїн і йому подібні сполуки.