REUTERS

Китайський уряд заявив, що рекомендує використовувати препарат фавіпіравір ("Авіган") для лікування хворих на коронавірус.

Препарат фавіпіравір, який виробляє компанія Fujifilm Holdings Corp, використовують для лікування нових штамів грипу. Після клінічних випробувань влада Китаю заявила про ефективність препарату в лікуванні Covid-19, повідомляє низка іноземних ЗМІ, серед яких The Guardian, the Independent, Asian Review.

Як пише "Здоров'я 24", Чжан Сіньмін, один з чиновників Міністерства науки і техніки Китаю, заявив, що фавіпіравір продемонстрував обнадійливі результати у ході клінічних випробувань у двох китайських містах: в Ухані та Шеньчжені. В цілому у дослідженнях взяли участь 340 пацієнтів, хворих на коронавірус. Чиновник додав, що лікування фавіпіравіром безпечне та не має побічних ефектів.

Відео дня

Читайте також"Тоцилизумаб" проти коронавірусу: що відомо про цей препарат і чи він дійсно допомагає

Китай заявляє, що під час досліджень в Ухані температура у тих пацієнтів, яким давали фавіпіравір, повернулася в норму приблизно через 2 дні у порівнянні з тими, кому не давали цей препарат. Для нормалізації температури учасникам іншої групи знадобилося 4 дні. Зате кашель у пацієнтів, що приймали згадані ліки, проходив на день раніше – на четвертий день, а не на п'ятий.

Також ЗМІ пишуть, що пацієнти, яких лікували в Шеньчжені, отримали негативні результати на коронавірус вже через 4 дні після встановлення діагнозу. Зате у тих людей, яким не давали цей препарат, результат на коронавірус став негативним тільки на 11 день після встановлення захворювання.

Лише 8,2% пацієнтів, що приймали фавіпіравір, потребували підключення до штучної вентиляції легенів. Серед тих пацієнтів, які не приймали цей препарат, апарати штучного дихання знадобилися 17,1% хворим.

Також рентген показав поліпшення стану легень близько 91% пацієнтів, яких лікували з допомогою фавіпіравіру. А от у тих людей, які не лікувалися цим препаратом, цей показник становить 62%.

Читайте такожЯк зробити антисептик для рук вдома: прості рецепти (відео)

Що відомо про фавіпіравір і в чому підступ?

Препарат T-705, відомий як фавіпіравір (або Авіган) виготовляє компанія Fujifilm Toyama Chemical. Це синтетичний противірусний препарат, який під час попередніх досліджень продемонстрував свою активну дію у боротьбі з широким спектром вірусів у кількох моделях захворювання in vivo.

Цікаво, що японські лікарі також почали використовувати цей препарат у клінічних дослідженнях. Вони застосовують ці ліки на пацієнтах з коронавірусом з легкими та помірними симптомами.

Але Міністерство охорони здоров'я Японії припускає, що фавіпіравір не дуже ефективний для лікування людей з більш вираженими симптомами. 

Цікаво, що такі ж результати були у дослідженнях, які вивчали дію інших препаратів для лікування коронавірусу: ВІЛ-лопінавір та ритонавір.

Також заяви Китаю про відсутність побічних ефектів препарату контрастують з оцінками японських лікарів, які з'явилися ще у 2014 році. Під час японських досліджень було встановлено, що препарат може спричинити загибель плода або призвести до його деформації. Окрім того такий ефект був помічений не лише під час прийому препарату вагітними жінками, а й чоловіками. Тобто лікарі заявляють, що фавіпіравір впливає на сперму чоловіка, тим самим завдаючи негативних наслідків майбутнього плоду.

Цікаво, що Міністерство безпеки харчових продуктів та наркотиків Південної Кореї вирішило не ввозити до країни фавіпіравір після того, як фахівці з інфекційних хвороб встановили, що для підтвердження ефективності препарату недостатньо клінічних даних.

Не варто не зважати на те, що акції компанії Fujifilm після оголошення уряду зросли на 15%. Натомість прессекретар компанії заявив, що вони вироблять фавіпіравір лише на замовлення й не мають на меті його продавати.  

Висновок: теоретично фавіпіравір може боротися з коронавірусом у легшій його стадії, як при ГРВІ чи грипу. Оскільки це противірусний препарат, найкраще він діє, якщо приймати його безпосередньо на початку захворювання. Однак поки що не достатньо клінічних даних про те, як фавіпіравір лікує коронавірус у пацієнтів з ускладненнями та чи подіє він, якщо приймати його не на початку захворювання, а пізніше. Також бентежать суперечні твердження лікарів стосовно побічних дій препарату. 

інфографіка УНІАН
інфографіка УНІАН
інфографіка УНІАН