Ілюстрація / REUTERS

Кожного ранку о 5:30 доктор Андре Каліл робить собі подвійне еспрессо, пробігає 10 кілометрів, робить ще дві чашки подвійного еспрессо для себе і дружини, а потім йде в свій офіс в Медичному центрі Університету Небраски.

Там його чекає "потоп". Дзвінки й настирливі електронні листи накопичуються кожного дня. Пацієнти і їхні лікарі вимагають неперевірені ліки від коронавірусу, які розхвалює президент Дональд Трамп. Останній заявив, що "немає часу чекати" на результати ретельних перевірок ефективності хлорохіну і гідроксихлорохіну, якими лікують малярію. І що хворі пацієнти вже зараз повинні отримати доступ до експериментальних ліків, - пише New York Times.

Читайте такожПандемія COVID-19: Білл Гейтс зробив прогноз, коли світ повернеться до нормального життя

Відео дня

54-річний доктор Андре Халіл - головний дослідник в рамках федеральних клінічних випробуваннях речовин, які можуть допомогти боротьбі з коронавірусом. Вчені почали з противірусного препарату під назвою remdesivir. Перші результати будуть готові у найближчі тижні. Доктор Халіл має величезний досвід у пошуках відповіді, чи можна вживати ті чи інші експериментальні ліки. І його нинішня ситуація більш ніж бентежить. Він вже бачив, що відбувається, коли відчай керує рішеннями щодо лікування.

"Багато препаратів, які ми вважали фантастичними, насправді вбивали людей. Дуже важко і далі пояснювати це", - сказав він в інтерв'ю.

Він пригадує епідемію еболи, яка охопила Африку в 2014-2016 роках. Тоді теж деякі лікарі говорити, що не можуть чекати наукових доказів. Медики з благими намірами давали неперевірені ліки пацієнтам, які страждали від еболи. В довгостроковій перспективі жоден з цих препаратів так і не отримав у США підтвердження щодо придатності для лікування хвороби.

Сьогодні великі надії покладають на хлорохін і гідроксихлорохін. Ці ліки вже випробовували у лабораторіях проти різних вірусів: SARS і MERS, які теж належать до групи коронавірусів, проти ВІЛ, денге, еболи, грипу і чікунгунья. Але Каліл зауважує, що навіть коли здавалося, що препарат працює в пробірках, він не завжди діяв так само в реальному житті.

Читайте такожЛіки від коронавірусу: науковці успішно провели перші тестування вакцини від СOVID-19 на тваринах

Насправді вчені так і не виявили досі жодних доказів, що ліки проти малярії якось впливають на будь-які віруси включно з еболою. Малярію спричиняє паразит, а не вірус. Однак, в цих препаратів є побічні дії. Вони можуть пошкодити печінку й кістковий мозок, викликати аритмію, яка здатна призвести до летальних наслідків у випадках старших пацієнтів і молодих з серйозними проблемами зі здоров'я.

Каліл наголошує, що ще гіршими стали заклики поєднати антибіотик  азитроміцин з ліками проти малярії для боротьби з COVID-19. Азитроміцин теж може викликати проблеми з ритмом серця. До того ж таке поєднання препаратів ніколи не перевірялося на безпечність для людей.

"Ситуація дуже напружена емоційно. Це дежавю історії з еболою", - сказав Каліл.

Лікар брав участь в 22 марафонах пошуків ліків для різних хвороб. Він вважає, що нинішні пошуки - найважливіші з усіх. В той час, як пацієнти і президент США вимагають медичне рішення, Каліл хоче, щоб люди розуміли, що тестування відбуваються з максимальною швидкістю. Вакцини і засобів для лікування респіраторної хвороби COVID-19, яку викликає новий коронавірус,  наразі немає. Станом на четвер у світі було 1,5 мільйона заражених людей. Щонайменше 430 тисяч з них - це громадяни США. Вірус вбив 14500 на території країни.

Препарат remdesivir обрали першим кандидатом на оцінку можливості застосувати його проти COVID-19 після того, як федеральні експерти ретельно відібрали препарати, які потенційно могли б бути ефективними. Remdesivir був розроблений проти спектру вірусів. Він зупиняє синтез їхнього генетичного матеріалу.

Читайте такожСупрун розкритикувала препарат, яким пропонують лікувати хворих на коронавірус в Україні

Лабораторні дослідження, а також перевірка на тваринах вказали на потенційну ефективність цього препарату проти коронавірусу. Наразі триває перевірка його безпечності на тваринах.

"Ми не знаємо, чи remdesivir потрапить в легені у достатньо високій концентрації, щоб вбити коронавірус. І ми не знаємо, якими можуть бути побічні ефекти", - сказав доктор Каліл, допустивши, що застосування препарату може пришвидшити смерті пацієнтів.

"Саме тому нам потрібно провести випадкові контрольовані випробування", - пояснив він.

Remdesivir не був схвалений для застосування проти будь-якої хвороби. Але компанія-розробник Gilead забезпечила видавали його пацієнтам з COVID-19 на підставі юридичних виключень для "співчутливого використання". Але попит на препарат виріс до такої міри, що компанія минулого місяця припинила таку практику.

Читайте такожNewsweek: З'явились симптоми COVID-19, що робити?

"Я б ніколи не давав цей чи будь-який інший експериментальний препарат будь-якому зі своїх пацієнтів. В цьому немає ніякого співчуття. Ви так "лікуєте" емоції", - сказав Каліл.

Проблема не лише в тому, що експериментальні ліки можуть не спрацювати чи поставити пацієнтів під загрозу. Якщо їх роздавати масштабно, ніхто ніколи не дізнається, чи вони справді діють. Якщо пацієнт з COVID-19, який приймав remdesivir чи хлорохін помер, чи означає це, що ліки не спрацювали? Чи стан хворого був надто важким? А може саме ліки пришвидшили його смерть? Якщо ж хворий вижив, то чи це заслуга ліків? Без контрольованих випробувань відповісти на ці питання не вдасться.