www.damex.ru

Виріб вирізняється відмінними показниками біосумісності, але також і стійкий до бактеріальних інфекцій, основним ускладненням, від якого страждають такі пацієнти. Гільєрмо Агуилар (Guillermo Aguilar) з Каліфорнійського університету в Ріверсайді (University of California, Riverside) і Сантьяго Камачо-Лопез (Santiago Camacho-López) з Центру наукових досліджень і вищої освіти Энсенады (Centro de Investigación Científica y de Educación Superior de Ensenada, Мехіко) створили прозору версію кераміки з діоксиду цирконію, стабілізованого оксидом ітрію — матеріалу, з якого виготовляють стегнові імплантати і коронки для зубів, пише Медпортал. Якщо зробити черепний імплантат з такої прозорої кераміки, то лікарі зможуть проводити лазерну терапію, показану при вищезазначених захворюваннях. Багаторазові трепанації черепа не знадобляться, так як прозорий матеріал не перешкоджає дії лазера.

Читайте такожВчені розробляють компактний томограф, який в 3 рази менше звичайного

Це підтверджується лабораторними дослідами, в ході яких учені успішно вилікували бактеріальні інфекції, викликані мікроорганізмами E. coli, з допомогою лазера, що проходить через імплантат. При цьому прибирати виріб не знадобилося, і навколишні тканини не були пошкоджені. Крім того, міцність матеріалу значно вища, ніж альтернативні, зроблені на основі скла.

Відео дня

Читайте такожУчені з Австралії створили першу в світі вакцину від старечого недоумства

Співавтор дослідження Девін Біндер (Devin Binder), нейрохірург зі Школи медицини Каліфорнійського університету в Ріверсайді, прокоментував: «Це дуже важливе відкриття, тому що воно показує, що комбінація нашого прозорого імплантату і заснованої на дії лазера терапії дозволить не тільки лікувати розлади мозку, але і знищувати бактеріальні інфекції, які нерідко супроводжують пацієнта після установки імплантатів. З цими інфекціями особливо складно боротися, так як багато антибіотики не проникають через гематоенцефалічний бар'єр». Дослідження на тваринах показало, що імплантат з ітрій-стабілізованого цирконію не викликає реакції імунної системи або будь-яких інших негативних проявів в організмі.